Hlavní obsah

TEST: Buďte cool s rukávy N-rit Coolet 2

René KujanSport.cz

S přibývajícím hicem a ubývající ozonovou vrstvou nabývají na významu nejrůznější ochranné prostředky. Zvláště běžci, kteří na přímém slunci tráví více času než většina populace, by měli dbát na řádnou ochranu proti škodlivému ultrafialovému záření, ale i přehřívání už beztak zatěžovaného těla. Naše redakce měla možnost otestovat další zajímavou sportovní pomůcku, která nám výrazným způsobem pomůže přežít i ta nejšílenější letní vedra.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Rukávy Coolet 2 ochrání a potěší.

Článek
Fotogalerie

Rukávy jsou doposud poměrně podceňovanou záležitostí. Člověk při vyšších teplotách tíhne k tomu jednotlivé svršky spíše odhazovat, než se naopak ještě více zahalovat. Mohlo by to znít logicky, ale podívejte se kupříkladu na Tuaregy ze Sahary. Jsou zahaleni tak, že jim někdy ze záhybů látky koukají jen oči. Naše pokožka bledého muže zkrátka není stavěná na to, aby dokázala vzdorovat slunečním paprskům donekonečna.

Ano, máme možnost například namazat se krémem. Jak se ale každou chvíli můžete dočíst v tisku, látky v nich obsažené kolikrát pokožce škodí více než to, před čím ji chrání. A navíc ‒ žádný krém nedokáže to, co rukávy Coolet 2: vaše tělo navíc ještě aktivně chladit.

Návleky jsou střihově velice jednoduché. Tvar komolého kužele tvoří pruh látky podélně sešité, na obou stranách zevnitř zakončené pásky proti sklouzávání. Černá nebo bílá varianta je v zápěstní části ozdobena logem výrobce, upřeným pohledem moudré sovy. Funkčnost rukávů je mnohem složitější než jejich konstrukce: Použitý materiál slibuje ochranu proti slunci s faktorem 50+. Navíc má velmi podobné vlastnosti jako už testované šátky. Chladí. A chladí více než jiné materiály. Nasává pot a odpařuje jej takovým způsobem, aby v maximální možné míře usnadnil ochlazování běžce. Návleky lze zároveň vhodně využít jako takzvaná „potítka", do nichž lze otřít námahou orosené čelo. A nasáklý pot dále vylepší ochlazování. Rukávy jsou navíc kompresní, což omezí otřesy svalů rukou a zvýší komfort. Jsou k dostání ve dvou barevných provedeních a čtyřech velikostech.

PLUSY
ochlazují
chrání před UV zářením
vhodná forma komprese
antibakteriální úprava
sluší
MÍNUSY
na trhu pouze dvě barevné varianty
CENA
395 korun

Pažní návleky N-rit se mnou putovaly po sedmi nejvyšších vrcholech sedmi nejvyšších českých pohoří v rámci charitativního projektu Cesty na vrchol. Pokud mne zrovna nepronásledovala nějaká bouřka, měl jsem je natažené na rukou. Patlat na sebe nějaké krémy mě moc nebaví, takže jsem velmi uvítal možnost chránit se před slunečními paprsky alternativní metodou. Měl jsem trochu strach, co bude provádět černá barva, ale návleky chladily dobře i na ostrém slunci. Když bylo opravdu nejhůř, namočil jsem je někde pod vesnickou pumpou nebo v řece do vody a natáhl na ruce. Efekt pak byl ještě výraznější. Dobře seděly a vzhledem k jejich minimální hmotnosti (pod 40 g) jsem je po chvilce přestal vnímat. A tak by to podle mého s vybavením mělo být ‒ dobře funguje, zároveň na sebe absolutně neupozorňuje nějakým diskomfortem a podobně. Soudruzi v Jižní Koreji zkrátka nikde neudělali chybu.

Připraveno ve spolupráci se Sportica.eu.

Reklama