Hlavní obsah

V cíli drsného závodu lidé kolabují. Česko vybojovalo stříbro

Ne všechny závody jsou tak tvrdé, ale tenhle je. Ne každý v sobě najde dost odvahy a zároveň dost pokory, aby se mohl postavit na start a správně si rozvrhl síly do nelehkého klání s infarktovým stoupáním. Ani ti, co v sobě najdou dost odvahy, ještě nemají vyhráno. Nejprve je nutné projít sítem kvalifikačních rozběhů.

Závod v běhu na skokanský můstekVideo: Reuters

 
Článek

V polovině července se v německém Titisee-Neustadt běžel další závod do vrchu oblíbené série Red Bull 400. Na tomto místě se obvykle setkávají světová esa ve skocích na lyžích. Tentokrát ale bylo vše obráceně. Závody začínají dole na kraji bubnu a cílová čára je v horních partiích skokanského můstku.

Na území Schwarzwaldu, největšího souvislého středohoří Německa, se sešlo přes 600 běžců a běžkyň z celkem 28 zemí světa, aby zde poměřili své síly. Přitom premiéru měla pověstná „čtyřstovka" na zdejším můstku teprve loni. A zdá se, že počátek byl úspěšný. Letos se totiž na startu sešlo více jak dvakrát tolik závodníků.

Obávaný démon skokanských můstků Ahmet Arslan z Turecka si zlehka doběhl pro první místo. Strach nahánějící svah dokázal zdolat za 3 minuty 40 vteřin. Na druhém místě skončil loňský vítěz z domácí stáje Němec Christian Riedl. Bez zajímavosti není ani držitel celkově třetí pozice Slovák Tomáš Čelko.

Turecko získalo zlato také v ženské kategorii, v níž si vítězství vydřela Jasmin Canová výkonem 4 minuty 41 vteřin. Na stupních vítězů mělo svou zástupkyni také Česko. Byla jí Lenka Švábíková, jež obsadila stříbrnou pozici. Třetí skončila Egle Uljasová z Estonska.

Reklama

Související témata: