Hlavní obsah

TEST: Běžecký sportovní top Kalenji s měřičem tepové frekvence ‒ zpevní a změří

ema, bou, küSport.cz

Sportovní běžecká podprsenka Kalenji je určená pro ženy se zálibou ve sportovních aktivitách a zároveň vědecko-kardiologických analýzách. Měla by tak nejen zpříjemnit pohyb samotný, ale i změřit srdeční rytmus. Jak dopadl test v rytmu běžeckých kroků naší redakce?

Foto: archiv autora

Běžecký top Kalenji: "Zpevnit a změřit", to je jeho mise.

Článek
Fotogalerie

Jak asi vyplývá z podstaty věci, je tento sportovní kousek určený speciálně pro ženy-běžkyně. Výhodou jsou kardio-snímače, díky kterým nemusí žena nosit samostatný, často nepříliš pohodlný hrudní pás. Tep zaznamenávají senzory, které jsou chytře umístěné v pružném lemu pod prsy. Právě z něj panovaly zpočátku určité obavy. Na dotyk jsou čidla samozřejmě ze zcela jiného materiálu než podprsenka, která je tvořena z 91 % polyamidem a z 9 % elastanem. Test ale jasně ukázal, že strach byl neopodstatněný. Při nošení, běhu ani chůzi není pásek se senzory vůbec cítit, člověk by jej ani nezaznamenal.

Podle popisu výrobce slibuje top o 28 % lepší zpevnění poprsí než běžné podprsenky. Splnil. Bohužel je díky nižšímu obsahu elastanu nutné opravdu pečlivě vybrat velikost, protože podprsenka není až tak pružná, jak jsou ženy zvyklé od ostatních výrobců.

Já nosím velikost M, standardně 75 C a velikost podprsenky Kalenji s označením L jsem oblékla jen tak tak. Doporučuji proto buďto o číslo až dvě větší kousek, nebo zboží v případě osobního nákupu na prodejně pečlivě vyzkoušet, nejlépe v něm také trochu popoběhnout. (V Decathlonu k tomuto účelu najdete i stylizovaný kus běžecké dráhy.) Nenechte se odradit tím, že se vám podprsenka doslova „naplácne" na tělo. Po pár pohybech se začne tělu přizpůsobovat. A po několika výbězích a vyprání se mi lehounce vytáhla a působí teď téměř jako druhá kůže. Lze tedy vhodně použít i na jiné, například fitness aktivity.

Beze švů je ženám lépe

Top Kalenji se nabízí ve velikostech od XS do L a měla by sedět všem až na ženy s většími prsy. S velkou pravděpodobností se majitelky větších než C košíčků do této velikosti zkrátka a dobře nevejdou, což je škoda, protože podprsenka má opravdu vynikající oporu bezešvých košíčků a technologii „seamless", tudíž by mohla být skvělou alternativou právě pro ženy s větším poprsím. Třeba příště.

Velké plus představuje klasické podprsenkové zapínání se třemi řadami háčků, díky kterému si můžete libovolně volit a přizpůsobovat obvod hrudníku. Po vyprání (jak doporučuje výrobce: v pračce na 30 °C) bez aviváže a s minimálním množstvím pracího prášku podprsenka stále drží tvar. O poškození senzorů z hrudního pásu se nemusíte bát, nesmíte však kousek sušit v sušičce, kde by k poškození dojít mohlo.

Naše druhá testerka doplňuje: Do této podprsenky se vejdou prsa o velikosti B, maximálně C, ty už však budou v podprsence lehce zmáčknuté. Pro některé běžkyně to může být výhoda, protože top drží prsa na jednom místě a při běhání tolik nedochází k otřesům ňader. Podprsenka má košíčky vytvarované blíže k sobě, takže prsa pěkně zmáčkne ke středu těla. Střih košíčků poskytuje ňadrům pevnou oporu při opakujícím se rytmickém pohybu s dopadem na zem. Velmi pozitivně hodnotím šířku spodního lemu se senzory. Malou nevýhodu spatřuji v šířce ramínek, která mi na běžeckou podprsenku přijdou užší, nicméně i v celkové nabídce na trhu běžeckých podprsenek je těžké najít širší ramínka.

PLUSY
skvěle přilne k tělu, zpevní poprsí
účinně absorbuje pot
na výběr z dvou barev
vhodné i na jiný druh sportu
pohodlný lem se zabudovanými senzory
elektroniku lze pohodlně využít i pro další výrobky
MÍNUSY
nutno vyzkoušet, udávané velikosti mohou být někdy zavádějící
ramínka by mohla být širší
snímač (vajíčko) je třeba dokoupit (měřič Cardio Smart Kalengi, 519 korun)
CENA
649 korun

Měřič tepové frekvence, nebo také „vajíčko", jak se mu někdy říká, je bezproblémový, bezúdržbový přístroj komunikující se zobrazovacím zařízením (mobil, sporttester) dvěma různými způsoby. Pro starší chytré hodinky využijete standard ANT+, modernější přístroje nebo mobilní telefony připojíte přes Bluetooth SMART. Samotné připojení proběhlo vždy bezproblémově. V nastavení daného přístroje zvolíte možnost „spárovat měřič tepové frekvence" a technika už všechno další udělá za vás. S testovanými hodinkami Suunto proběhlo vše bez problémů. Dále jsme vajíčko testovali s aplikací Endomondo, kde už problémy byly. Měřič se neustále odpojoval a bylo nutné stále znovu a znovu obnovovat připojení. Vzhledem k tomu, že ale jinde senzor fungoval na 100 %, přičítám tuto skutečnost na vrub samotné aplikace. Také s aplikací Runtastic senzor pracuje bezproblémově, tady už ale musíte mít placenou verzi programu.

I pánové si mohou měřit srdeční rytmus

Vajíčko mohou kromě žen využít i muži. Univerzálními nacvakávacími druky totiž Kalenji nevyzbrojil jen podprsenky, ale i trika pro pány. A navíc lze pořídit i klasický samostatný pásek se snímači, do něhož lze vajíčko také nacvaknout. Možností je mnoho. Stačí je jen využít.

Reklama