Hlavní obsah

Jak předejít kolapsu při sportu?

Petr VeselýPrávo

Jsou mladí, zdraví a ve výborné kondici. Přesto během závodu, tréninku nebo utkání najednou zkolabují a přes veškerou snahu lékařů zemřou. Pitva obvykle ukáže, že jim selhalo srdce, i když do té doby žádné problémy neměli. Nejde přitom jen o špičkové sportovce, ale i o ty rekreační. Proč kolabují?

Foto: Profimedia.cz

Jak předejít kolapsu? Důležitá je už prevence.

Článek

Neexistuje jedna velká tajemná příčina těchto dramatických situací. Je jich více. Patří mezi ně různé poruchy a zvláštnosti v činnosti srdce, často vrozené. Dokážou narušit čerpání krve, způsobit arytmie, při nichž se srdce například chvěje, místo aby tepalo, dovedou zvýšit riziko vzniku krevních sraženin, které mohou ucpat cévy v srdci, ale třeba i v mozku.

Většinou se jedná o vrozené poruchy, které nikoho nenapadlo vyšetřovat, protože sportující člověk netrpěl žádnými zjevnými potížemi. „Muže postihují desetkrát častěji než ženy," říká profesor Libor Vítek ze 4. interní kliniky VFN v Praze. „Proč, to není jasné. U sportovců bývá nejčastější příčinou vrozená kardiomyopatie, tedy poškození srdečního svaku, které vede k poruše při vedení srdečního vzruchu. U některých starších sportovců se zase objevuje předčasné kornatění tepen a z něho vyplývající komplikace, zejména pak srdeční mrtvice."

• Při kvalifikaci na minulé olympijské hry v Pekingu zkolaboval a následně zemřel americký šampion, osmadvacetiletý špičkový maratonec Ryan Shay (2007).
• Zástava srdce skolila během tréninkového kempu norského plavce Dale Oena, mistra světa a Evropy na trati 100 metrů prsa (2012).
• Srdečním problémům podlehl fotbalista Antonio Puerta ze známého klubu FC Sevilla, který dvakrát zkolaboval v průběhu utkání s týmem Getafe (2007).

Náhlé úmrtí při sportu však může způsobit také astmatický záchvat vyvolaný fyzickou námahou. Případně doping nebo užívání anabolik například u kulturistů. Ty dovedou poškodit srdeční sval různým způsobem. Pokud jde o statistiku, v populaci, jako je ta česká, postihne náhlé úmrtí až 200 jedinců ročně mezi nejrůznějšími typy sportovců. A zhruba stovku těch, kteří nesportují aktivně, jen příležitostně.

Efektivní obrana

Jak snížit riziko náhlé smrti při sportu? Lékaři doporučují běžné vyšetření srdce doplněné o EKG. Nejde o nic náročného, přitom je to velmi účinná prevence proti nejčastější příčině těchto úmrtí: poruchám nebo odchylkám ve fungování srdce. Odhalí totiž většinu rizik, počínaje poruchami srdečního rytmu přes vady chlopní až po kardiomyopatie.

Výzkum italských lékařů ukázal, že rutinní kardiologické vyšetření doplněné o 12-svodové EKG zachytilo víc než 90 procent srdečních příčin náhlého úmrtí a dokázalo snížit počet těchto úmrtí o zhruba stejně velké procento. „Většina aktivních sportovců mi dá asi za pravdu, že uvedené vyšetření se u nás dost podceňuje," říká profesor Vítek.

Jestli vyšetřovat všechny sportovce, nebo jen ty rizikové, o tom lékaři vedou spory. Plošná vyšetření by totiž představovala velkou zátěž pro zdravotní pojišťovny. V každém případě by se o něj měli zajímat lidé, v jejichž rodinách se objevil v časném věku vysoký cholesterol a ateroskleróza, vysoký krevní tlak nebo různé nemoci srdce i cév. Rizikovými faktory jsou rovněž nadváha a kouření.

Reklama

Související témata:
EKG
Ateroskleróza