Hlavní obsah

TEST: Vyběhněte s královnou kšiltovek Nike Run Mesh Daybreak

Praha

Běžecká kšiltovka jako každá jiná, mohli byste si říci. A ona tak z dálky skutečně vypadá. Podobně jako milióny jiných kšiltovek. Má prostě takový ten pytel na hlavu a kšilt, co se na tom dá zkazit, no ne? Kdo ale někdy běžel dlouhé hodiny v letním slunci s čepicí na hlavě, ví, že dobrá kšiltovka je k nezaplacení. A jak v našem testu dopadla tato?

Foto: René Kujan, Sport.cz

Kšiltovka Nike Run Mesh Daybreak: Prudce funkční a slušivá.

Článek
Fotogalerie

Běhal jsem už pár let a ještě stále nenarazil na kšiltovku, která by mi opravdu vyhovovala v každém detailu. A dnes můžu říci, že už pár let běhám s dokonalou kšiltovkou, které nemůžu vytknout vůbec nic a můžu pochválit každý promyšlený detail. Má oblíbená kšiltovka je shodou okolností vzdálenou sestrou této testované. Rovněž z kolekce dri-fit. A nepřekvapivě také červená.

Ale pojďme k té z nové kolekce. V určitých znacích se od své předchůdkyně výrazně liší, dobré vlastnosti ovšem zůstaly. Hlavní část ‒ samotná pokrývka hlavy velmi přesně přiléhá, je střižena opravdu anatomicky. Nikde nic nepřebývá, nikde nic nechybí. (Opravdu nesnáším kšiltovky, u nichž výrobce zřejmě předpokládal, že lidská hlava má stejně jako ta robotí nějaké ostré hrany a přechody.) Na internetu se dočtete, že je spíchnutá z pěti panelů. Ve skutečnosti jich je jen v hlavové části hned o dva více. Jeden čelní, čtyři navazující a dva týlní u zapínání. To a použitý pružný meshový materiál je důvodem, proč čepice nejen dobře sedí, ale i drží na hlavě, aniž by kdekoli dřela, škrtila.

Revoluce v kšiltu

To hlavní a nejdůležitější, co se týče uživatelského komfortu, ovšem skrývá kšilt. Našít na pokrývku hlavy půlměsíc z nějaké tvrdší hmoty umí kde kdo. Vypadá to sice (téměř) úplně stejně jako u této kšiltovky Nike, ale stejné pohodlí to tedy určitě není. Vystřídal jsem snad desítky kšiltovek a po delším běhu byl efekt stejný. Čára přes celé čelo od zařezávajícího se kšiltu. Kromě nepříjemného otlaku a snížené estetičnosti obličeje se takto dopracujete i k horšímu prokrvení hlavy.

Nikde jinde než u této řady čepic jsem se nesetkal s jedním malým, ovšem o to podstatnějším detailem. Kšilt není našíván přímo, ale přes takový mezikšilt, vyměkčené nárazníkové pásmo, které odstraňuje onen jinak všudypřítomný ostrý přechod mezi kšiltem a zbytkem čepice. A tohle opravdu považuju za revoluční a nejskvělejší prvek ve světě běžeckých čepic. Pohodlí bez otlaků i po dlouhém nošení, možnost pohnout kšiltem, aniž by se hnulo cokoli ostatního. Žůžobájo!

Rozkaz zní jasně: Odpařovat a odrážet!

Materiál se oproti předchozí generaci změnil nejvýrazněji. Zhutněl a zefektivnil se. Tkanina je nyní vrstvená, strukturovaná. Ze spodní strany je jemný úplet natahující pot. Z vnější strany je něco mezi krepem a síťovinou. Pravidelná kostičková struktura výrazně zvětšuje plochu, z níž se může odpařovat pot. Zároveň stoprocentně chrání před slunečním zářením, je jemná a příjemná na omak.

PLUSY
velmi pohodlná, dobře sedí
množství praktických detailů
výrazné reflexní prvky
příjemný materiál
velmi dobrý odvod vlhkosti
MÍNUSY
nenalezeny
CENA
V ceně jsou velké rozdíly. Čepici lze sehnat za 250 korun, ale také za trojnásobek.

Američtí vývojáři zapracovali také na reflexních prvcích. Původní série měla poměrně inovativní obvodový steh vyvedený reflexní nití. Tento zajímavý estetický prvek zvyšující pasivní bezpečnost zůstal zachován. Přibylo k němu ještě mnohem větší, výraznější odrazkové logo na čele a celý upínací pásek vzadu je také z reflexního materiálu. Je téměř až zbytečné podotýkat, že nastavení pásku zabezpečuje suchý zip nejnovější generace – takový ten s očky, do nichž se nechytá téměř nic jiného než jeho vlastní protikus (suchý zip tak nepoškodí třeba funkční prádlo, když jej do tašky naházíte společně s čepicí).

Černo před očima?

A ještě jeden významný detail soudruzi od bohyně vítězství Niké neopomněli – černou spodní stranu kšiltu. Ta by měla být povinností u všech kšiltovek a za čepici bez téhle záležitosti by se měly ukládat nepodmíněné tresty. Kšiltovku totiž většinou používáme proto, aby nám slunce nesvítilo do očí. Kšilt je hezky zastíní. Pokud je ale z druhé strany jiný než černý, odráží už odražené světlo přímo do našich očí, které měl původně chránit. Musím se vždycky smát, když vidím bílé kšiltovky rovněž s bílou spodní stranou kšiltu od firem, které se nám snaží namluvit, že tomu běhání rozumějí. Jejich inženýři zřejmě neudělali jednu podstatnou věc. Nikdy si svůj výrobek nenasadili a nešli si v něm do poledního žáru zaběhat.

Stručně shrnuto: Pokud běžím s kšiltovkou, mám na hlavě s největší pravděpodobností právě tuto. A ani nevím, jestli mě mrzí zjištění, že jsem ještě žádnou lepší nenašel.

Používáte při běhání pokrývku hlavy?
Ano, téměř vždy.
48,8 %
Pouze někdy, za prudkého slunce.
15,1 %
Ne, téměř nikdy.
36,1 %
Celkem hlasovalo 86 čtenářů.

Reklama