Hlavní obsah

Maratón v Česku rozséval dobro, připojil se i Jiří Lábus

Praha

Před jistou dobou uvedl český organizátor městských maratónů, půlmaratónů, desítek i jiných běhů světovou novinku, unikát Prague Digital Marathon, Pražský digitální maratón. A než se rok s rokem sešel, rozséval tento svět virtuální reality dobro všude kolem sebe. O co jde?

Foto: RunCzech

Pražský digitální maratón vydělával peníze pro dobrou věc.

Článek

Speciální trenažer věrně simuluje maratónskou trať v Praze a přidává navíc věci známé spíše z počítačových her ‒ avatary hráčů, průběžnou statistiku dosažených úspěchů a podobně. Ostatně reportáž přímo z běžeckého pásu jste u nás měli možnost také zaznamenat. Tady ale historie nekončí. Tady začíná budoucnost. Každý, kdo si na trenažeru umístěném v maratónském expu odběhl třeba jen jeden jediný metr, přispěl svým potem na dobrou věc.

Ze spolupráce RunCzech, Konto Bariéry a UniCredit Bank vznikl projekt, v jehož rámci za každý uběhnutý metr z virtuální trasy pražského maratónu putovaly peníze na moderní vozík pro postiženou dvanáctiletou Elenku Pudíkovou z Boskovic. Chytrá a nadaná dívka je uvězněna v téměř nepohyblivém těle. Na vozíku teď už od prvního září vyráží na školní vyučování.

„Elenčin příběh není bohužel ojedinělý. Denně se v nadaci setkávám s desítkami podobných osudů. Naštěstí existují lidé a osvícené společnosti ochotné pomáhat těm, kteří to opravdu potřebují," řekla na adresu projektu Božena Jirků, ředitelka Konta Bariéry. Pomoci dobré věci mohli návštěvníci a účastníci Sportissimo 1/2Maratonu Praha, Volkswagen maratónského víkendu a všichni návštěvníci Runnig Expo v pražských Holešovicích, kde byly speciální trenažery umístěny. Do dobro-běhu se celkem zapojilo 534 běžců a společně vyběhali částku 117 100 korun, která dovolila zcela pokrýt náklady na nákup nového vozíku.

Komu pomohou běžci příště? Tímto krokem myšlenka projektu určitě nevyhasíná. Do běhání pro dobrou věc se dal i známý herec Jiří Lábus. Ačkoli tvrdil, že „naposledy běhal snad někdy na základní škole. A než jsem odběhl ten povinný kilometr, tak už dávno začal dějepis," na digitální trenažér stačil doběhnout dříve, než jej obsluha uvedla do provozu.

Šli byste si také zaběhat na pás pro dobrou věc?
Jistě, každá koruna, o kterou pumpneme banky, je dobrá!
86,5 %
Asi jo, záleželo by na okolnostech.
8 %
Ne, svoje síly si šetřím hlavně pro sebe.
5,5 %
Celkem hlasovalo 377 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Jiří Lábus
Realita