Hlavní obsah

Padne magická hranice? Bojovat přijede i úřadující mistryně světa

Už tuto sobotu odstartuje šestý ročník Mattoni 1/2Maratonu Ústí nad Labem. Jednokolová trasa závodu si vysloužila již loni zlatou známku kvality od Mezinárodní asociace atletických federací IAAF, takže závod splňuje nepřísnější požadavky a všem svým účastníkům poskytne prvotřídně zorganizovanou akci. Kde jinde se můžete na vlastní oči setkat a zároveň zkusit změřit síly s úřadující mistryní světa v půlmaratónu? Peres Jepchirchir bude současně obhajovat i své loňské ústecké prvenství. Součástí organizačního servisu je v neposlední řadě i přímý přenos závodu na portálu Seznam.cz.

Foto: RunCzech

Půlmaratón v Ústí nad Labem se může pyšnit nejen velkou mezinárodní účastí, ale také hvězdným obsazením.

Článek
Fotogalerie

Samotné Ústí nad Labem propůjčuje půlmaratónu jedinečnou atmosféru. Trasa běhu totiž vede přímo závodem Spolchemie, kam se jinak jen stěží dostanete, a který shodou okolností letos oslavil právě 160 let od svého založení, tehdy ještě pod názvem „Spolek pro chemickou a hutní výrobu" knížetem Schwarzenbergem. Čeká vás ale samozřejmě také kouzlo hradu Střekov či centra samotného města.

Že jde o závod velmi kvalitní, prozrazuje i jeho obsazení. Kromě mistryně světa můžete na trati zahlédnout i čtyři muže s osobními rekordy pod jednu hodinu (ano, skutečně celou tu dobu běží rychlostí kolem 21 km/h, dost pod tři minuty na kilometr). Z české špičky se v Ústí mihnou například Milan Kocourek (nejlepší český čas na letošní Grand Prix Prague), Jiří Homoláč nebo Jan Kreisinger. Z žen pak Anežka Drahotová, adeptka na první příčku mezi českými ženami, Ivana Sekyrová nebo Petra Kamínková.

Kapacita závodu 3600 běžců byla naplněna už několik týdnů před samotným závodem. I to svědčí o stále větší popularitě nejen půlmaratónských běhů v České republice, ale také o rostoucím věhlasu půlmaratónu v Ústí. Celkově se letos očekává hodně přes 15 000 běžců na hlavní trati a trati rodinného běhu či na závodu handbiků. Loni byla zhruba polovina účastníků z Ústeckého kraje, zbytek z ostatních krajů a zahraničí. Také letos je velké zastoupení borců z Německa, Slovenska, Belgie, Velké Británie, ale i Ruska, Spojených států, Polska, Itálie, Maďarska nebo Norska.

V Ústí nemůže na startu chybět ani známý český boxer a Ústečan Lukáš Konečný nebo věhlasný český kardiochirurg Jan Pirk. Pokud si někdo netroufne na celou trasu dlouhou 21 097,5 metrů, může se závodu zúčastnit v rámci dvoučlenné či čtyřčlenné štafety. Těch prvních bude celkově 180, čtyřčlenných pak 61. Ve startovním poli se objeví úctyhodných 36 národností, přičemž 66 % je zastoupeno muži.

Průměrný věk mužů na půlmaratónu je 38,8 let, žen 35,7, jejich průměrné časy jsou 1:50:23 a 2:07:18. Nejvíce se závodu účastní vysokoškoláci s 58% zastoupením, naopak základoškoláků je jen 8 %. Nejstaršímu účastníku je 72 let, nejstarší účastnici 71. Nejrychlejší z Čechů umí trať zdolat za 1:05:47 (Milan Kocourek 2014).

Reklama