Hlavní obsah

Pozor! Chystáte svatbu? Se sportem můžete mít utrum!

Heidelberg

Život v páru je jistě krásný a společensky i demograficky nepopiratelně prospěšný. Vědci z univerzity v Heidelbergu ovšem upozornili i na fakt, že může mít také své stinné stránky, co se našeho aktivního, sportovního života týče. Výsledek průzkumu by se dal shrnout do jediné věty: kdo žije se svou milovanou lepší polovinou, méně se věnuje sportovním aktivitám. Nejvíce studie varuje před sňatky ‒ především u sezdaných rapidně klesá zájem o pohybové aktivity.

Foto: Profimedia.cz

Měli by běžci utíkat před svatbou?

Článek

„Muži a ženy ve stabilních svazcích už nemusí prokazovat svou atraktivitu na trhu nezadaných," doplnil psychologický úhel pohledu Ingmar Rapp, jeden z autorů studie. Zdá se, že zadaní lidé zpohodlňují rychleji, protože už mají takříkajíc hotovo ‒ získali partnera, a pokud se jim podařilo dovléci jej také k oltáři, podvědomě cítí, že na své atraktivitě pro opačné pohlaví už nemusí pracovat zase až tak pilně.

Vědci v Německu zkoumali pohybové aktivity více než 11 000 lidí po dobu deseti let. Reprezentativní data jasně prokazují, že vůbec nezáleží, zda lidé žijí v partnerství každý ve své domácnosti, nebo spolu žijí ve společné domácnosti, či jsou dokonce sezdáni. U všech platí, že se sportu věnují méně než v době, kdy žili jako nezadaní. Obzvláště silný propad pohybových aktivit vědci zaznamenali u sezdaných párů. Nejmenší pokles naopak vykazovali muži a ženy sice žijící v páru, ale nikoli ve společné domácnosti.

Pevný svazek = zhouba sportovcova

Výsledky tohoto dlouhodobého pozorování potvrdily hypotézu sociologů, kteří se již dříve domnívali, že sportovní aktivity mužů a žen ustupují do pozadí v nepřímé úměře ke stabilitě partnerského vztahu. Tedy, že lidé pěstují sport tím méně, v čím pevnějším svazku žijí. Přezkoumáno bylo také jiné možné vysvětlení tohoto faktu, a to možnost, že lidé ve vztahu mají zkrátka k dispozici méně volného času, který by mohli věnovat aktivní zábavě. To se však nepotvrdilo.

Tvrdá data také jednoznačně prokázala, že u mužů ve vztahu od zhruba 55 let se propad pohybových aktivit zastavuje. Sociologové považují za nejrelevantnější vysvětlení, že se partnerky začínají obávat o jejich zdraví a motivují je k tomu, aby pro sebe něco aktivně dělali. Statistiky ovšem ukazují i druhou stranu mince: u žen nic takového neplatí. Čím jsou zadané ženy starší, tím méně se sportu věnují.

Co s tím?

A teď se ptáte, co si se všemi těmito daty počít? Vyhýbat se potenciálnímu seznámení s jedinci opačného pohlaví? Vyhýbat se sňatku jako čert kříži? Případně svou stárnoucí manželku posílat pravidelně na fotbal? Necháme na zvážení každého svéprávného čtenáře. Ovšem na jednu věc nezapomínejme: na nebezpečí, o nichž víme dopředu, se můžeme lépe připravit. A jak známo, štěstí připraveným přeje. Hodně štěstí!

Pozorujete na sobě negativní vliv partnerství?
Ano, musím teď mnohem víc pracovat v domácnosti a na sport nezbývá čas.
74,4 %
Nevím, známe se teprve krátce a zatím sportujeme společně.
7,7 %
Ne, partner/ka je profesionální trenér/ka, nedá mi vydechnout.
17,9 %
Celkem hlasovalo 168 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Svazek
Atraktivita