Hlavní obsah

TEST: Sluchátka Sennheiser CX 3.00 ‒ pro hudební fajnšmekry do fitka

René KujanSport.cz

Tato sluchátka stojí po boku svým sourozencům z nové řady CX. Co u nich zaujme úplně každého, je velmi dobrý poměr ceny oproti výkonu. Krásný zvuk za rozumnou cenu. Vybočují sice z řady velice odolných sportovních sluchátek téže značky, přesto se mnoha běžcům budou zamlouvat. V tom, co dělají, jsou tak dobrá, že vám jejich používání v některých případech budeme muset zakázat.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Sluchátka Sennheiser CX 3.00: Malé, ale šikovné.

Článek
Fotogalerie

Redakčními testy už nám prošla některá jiná sluchátka od německého výrobce, která můžete v klidu mýt pod kohoutkem, sušit na prádelní šňůře a odolají snad i vystřeleným kulkám, neb jejich kabely jsou vyztužovány stejnými vlákny jako neprůstřelné vesty.

Tohle u CX 3.00 nenajdete. Nejsou neprůstřelná, nejsou omyvatelná, přesto mají ambice získat si nejedno běžecké srdéčko. Sportovního uživatele, či spíše posluchače určitě potěší drahý zvuk ‒ zvuk, na nějž jsme zvyklí až u modelů značně dražších. Je to dáno hlavně jejich konstrukcí. Designéři vyladili sluchátka na věrnou a čistou reprodukci zvuku. Špunty na rozdíl od speciálních sportovních sluchátek zapadávají přímo a těsně do zvukového kanálu. Dobře odtlumí externí zvuky a vám dají ještě více splynout s tím, co zrovna posloucháte. Tady už se opravdu vyplatí dbát na vysokou kvalitu zaznamenaného zvuku a například hudební CD převádět do komprimovaného formátu MP3 ve vyšší kvalitě. Nekvalitní záznam s takto kvalitními sluchátky už ‒ s nadsázkou ‒ odhalí i hluchý.

Vysoká věrnost reprodukce a velice dobré odhlučnění externího prostředí svádí k hojnému a častému používání těchto sluchátek. Tady však POZOR! Výrobce i český dodavatel doporučují používat je při sportu pouze v posilovnách, na běžeckých pásech. Sluchátka vám ucpou zvukovody tak dokonale, že ani s hudbou na nízkou hlasitost opravdu neuslyšíte zvuk blížícího se auta či jiného nebezpečí!

Sluchátka jsme tak testovali zásadně a pouze na běžeckém páse. CX 3.00 se aktivně účastnila také pásového „mini-ultramaratonu" při 44kilometrovém běhu virtuální realitou v RunningMallu. Rád jsem je používal také nesportovně ‒ ve vlaku cestou z práce. Spolucestující hlasitě telefonují, baví se na celý vagon nebo přestárlá souprava vydává kakofonii nesnesitelné kombinace skřípění a vrzání? Žádný problém, nasadíte sluchátka, naladíte oblíbenou muziku a jste zpět jen ve svém světě, kam rušivé hluky neproniknou.

Reproduktory nemají žádné zvláštní podpůrné prostředky ve formě týlních mostů, ušních závěsů či jiných kouzel k přichycení na uchu. Jde jen a pouze o „špunty" do zvukovodů. Pokud ovšem zvolíte tu správnou velikost gumiček, ušních adaptérů, zaplují vám do uší jak rak poustevníček do ulity. Při desítkách kilometrů soustavného podusávání na páse nedošlo ani jednou k jejich vypadnutí. Spíš jsem měl pocit, že jejich ďábelská konstrukce je ještě více posouvá dovnitř ucha a zachycuje je tam jako přísavka lačné chobotnice. Sluchátka držela opravdu znamenitě. Navíc je dobře zpracovaný i kabel, který minimalizuje přenos zvuků, takže neruší například jejich rytmické narážení do hrudi (v případě, že je nevedete pod tričkem) nebo samotné tření o sportovní oděv.

PLUSY
miniaturní rozměry
výborné odhlučnění vnějších zvuků
věrná reprodukce zvuku s podporou basů
kabely, které se mnohem méně motají
výborné držení v uchu
haptické rozlišení P a L sluchátka
pevná přepravní krabička
nadstandardní poměr cena/výkon
MÍNUSY
absence mikrofonu
u přepravní krabičky by mohl být o něco větší prostor na uživatelské chyby při balení
CENA
1390 korun

Na každé ucho se najde správný adaptér, v krabičce u sluchátek najdete hned čtyři různé velikosti. Sluchátka mohou nabývat tří různých barev (červené, černé a bílé) a jejich estetickou část dotváří stříbrné koncovky s logem výrobce. Jde vlastně o velmi jednoduchý model, pouze kabel a sluchátka, dalo by se říci. Žádné mikrofony nebo ovládací prvky, čistě jen reproduktory. Ale bližší pohled odhalí, že se výrobce řádně zamyslel nad každým detailem. Kabely mají elipsovitý průřez, který zabraňuje jejich zašmodrchávání. Kablíky k jednotlivým sluchátkům mají posuvný jezdec, jímž si můžete nastavit výšku jejich dělení. Konektor je precizně zpracovaný a samozřejmě zalomený, což máme my sportovci obzvlášť rádi.

Pravé a levé sluchátko odlišíte dokonce i po hmatu, takže třeba ve vlaku i v polospánku nasadíte sluchátka správně. Jediné, co se mi zatím nepodařilo nacvičit, je rychlé a správné smotání sluchátek zpět do krabičky. Všechny rozměry jsou s germánskou přesností provedeny dost natěsno, a tak si většinou kablík někde skřípnu, nebo zavřená krabička na jednu stranu „šmajdá".

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:
• Sennheiser CX 3 černá• Sennheiser CX 3 bílá
Používáte při běhu na páse sluchátka?
Ano, velmi často.
55,1 %
Spíše občas.
14,5 %
Ne, vůbec.
30,4 %
Celkem hlasovalo 69 čtenářů.

Reklama