Hlavní obsah

TEST: Návleky Reebok Spartan Race Calf Guards – součást brnění spartských hrdinů

René KujanSport.cz

Světlo světa spatřila další oděvní součástka s hrdým jménem spartských bojovníků. Tentokrát má za úkol chránit nohy. Konkrétně lýtka a holeně. Návleky Calf Guards nesou stejné prvky jako návleky na ruce, které se do našich testů dostaly již dříve, přesto si je nespletete. Ale dost možná si je úplně stejně oblíbíte. Vítejte ve světě, kde není nouze o vodu, potoky bahna, kameny, lana, ale i ostnaté dráty!

Foto: René Kujan, Sport.cz

Návleky Reebok Spartan Race Calf Guards: Něco pro milovníky bahenních závodů.

Článek
Fotogalerie

Jednoduché návleky poskytují základní ochranu holení a lýtek. Jsou připravené na sucho i na vodu a nějaká ta větvička nebo kamínek by jim neměl ublížit. Ostatně vám také ne. Design návleků je veden v tradiční kombinaci černé, šedé a sytě žluté barvy. Retro prvky se mísí s industriálními abstraktními vzory trojúhelníků a šestihranů. Technicky jde o trubicový návlek s jedním podélným švem vyvedeným v ploché úpravě stehu a páskou pod chodidlo. Ta je rovněž lemována plochými švy, ovšem horní zakončení látky je už zpracováno svařováním/lepením. Takže k nepříjemnému tlačení a drhnutí pod koleny by nemělo docházet.

Dlouho jsem přemýšlel, zda pásku, která má za úkol zabránit vyhrnování návleku směrem vzhůru, mám nosit na ponožce, nebo pod ponožkou. Zkusil jsem obě varianty. Od převléknutí až přes ponožku jsem si sliboval větší komfort chodidel, od podvlečení pod ponožku zase více svobody a komfortu pro kotníky. Nakonec jsem se ale rozhodl pro nazutí návleků a až poté ponožek. Látka je natolik jemná, že na holém chodidle nepůsobí vůbec žádné problémy.

Nepatrné problémy, nepříjemné dření ale poskytovaly obrovské bílé cedulky, lístečky s pokyny pro údržbu a složením. Jsou k návlekům přišité poměrně pevně, drobounkým stehem a jejich odpárání už vyžaduje trochu té krejčovské zručnosti.

Hlavně při plazení terénem a dalších příležitostech, kdy vám půjde o holeně, určitě oceníte zpevňující strukturu nalepenou na návlecích v přední části. Kombinace trojúhelníků vytváří lehounké a pružné brnění pro účastníky nějakého toho Spartan Racu. Kromě vytříbeného designu určitě při tréninku oceníte také reflexní prvky na obou návlecích. Na jednom najdete odrazkové logo výrobce, na druhém znak závodů ve tvaru přilby bojovníka Sparty. Nápis „Spartan" pak nenechá nikoho na pochybách, kam si vás má zařadit.

PLUSY
překvapivě vysoký stupeň ochrany
mírná komprese
reflexní prvky
možno použít jako zateplovací návleky
MÍNUSY
cedulky s pokyny by mohly být přišity více odstranitelně
CENA
kolem 800 korun

Návleky dobře drží na nohou, jejich materiál nezadržuje vodu ani pot, naopak dobře chrání před bahnem a dalšími nástrahami tratí bahenních závodů. Působí také mírně kompresně, takže pokud jste příznivci těchto dovolených podpůrných prostředků, také neodejdete s nepořízenou. Hmotnostní analytiky nezklame ani váha necelých 46 gramů.

Co říci závěrem? Na bahenní závody jsem vždy nastupoval s krytýma nohama – ať už v dlouhých elasťácích nebo alespoň v kraťasech kombinovaných s návleky. Nikdy jsem toho nelitoval. Návleky lze také použít v tréninku za mezních teplotních podmínek. Než se zahřejete, můžete si jimi chránit dolní části nohou, až vám začne být vedro, jednoduše je shrnete ke kotníkům a pokračujete dále. Tohle s legínami většinou není dost dobře možné.

Reklama

Související témata: