Hlavní obsah

TEST: Povozte se v trailovém tanku Saucony Xodus ISO

Praha

Pokud chcete být mimořádně dobře chráněni před nástrahami namáhavého trailu, nechte svá chodidla vstoupit do tanku drsného navenek, jemného uvnitř. Otestovali jsme pro vás nejpokročilejší botu americké značky Saucony a zde jsou výsledky po namáhavých desítkách kilometrů marastem všedních i nevšedních běhů.

Foto: saucony.com

Saucony Xodus ISO: Vlajkový tank výrobce.

Článek
Fotogalerie

Takhle nějak byste si asi představovali svou vysněnou trailovou botu: Proti nárazům a otřesům vás chrání mohutná podrážka s monstrózními zuby tyranosaura rexe. Špičku i patu opatruje mohutné brnění středověkých rytířů, ovšem uvnitř na vás čeká lože princezny na hrášku. Všude jen samá synonyma hebkosti, jemnosti a pohodlí. Tak by zřejmě na první dojmy zareagoval básník. Běžec nedbá dojmů, nazouvá boty znovu a znovu a vrhá se s nimi do kaluží, bláta, písku, na polní i lesní cesty, hopsá po kamenech přírodních i těch v obrubnících městských chodníků. Zhruba dvě stovky kilometrů boty řádně prověřily.

Saucony Xodus jsou již druhé boty známé americké značky, které probíhají naší testovací rubrikou.  I tady platí, že se výrobce nebojí netradičních řešení a stále hledá, co by ještě šlo udělat lépe, byť by se to na míle odchylovalo od standardních výrobních postupů.

Masivní podrážky připomínající pneumatiky traktoru či pásy tanku jsou hustě posety gripy ve tvaru V. První dvě třetiny od špičky boty směřují vpřed, aby poskytovaly dostatečnou oporu na nestabilním podkladu při razantním odrazu, zadní třetina pod patou má špičky véček směřující vzad. Tak je zajištěna dostatečná stabilita rychlých dopadů na cestách v terénu. Podrážka je tuhá, zároveň ale neobsahuje žádné tvrdé výztuhy. Houževnatá mezipodešev Everun je odladěná pro někdy velmi tvrdé nárazy, není však ani příliš tuhá, ani měkká. Udávaný sklon podešve (drop/offset) je pro mne osobně na velmi příjemné úrovni 4 milimetrů.

Jediný skutečně tvrdý element nese bota kolem paty. Takzvaný Support Frame nejen udržuje patu v optimální pozici vůči botě (jinak jde o botu pro běžce s neutrálním došlapem), zároveň ji také chrání před kameny a podobně, což nejvíce oceníte například při seběhu suťových svahů.

Logo firmy symbolizuje říčku se třemi kameny v proudu. Samotné jméno Saucony (výslovnost [sokouný]) pochází z indiánského jazyka, kde znamená „soutok dvou řek".

Svršek tvoří jedna velká bezešvá odolná síťovina s malinkými očky seskupenými do nepravidelných tvarů à la žirafí skvrny. Špička boty nese výrazné ochranné pogumování. Nárt udržuje na svém místě systém Isofit. Jeho tři paprsky s dobře odvětrávanou síťovinou kotník značně zpevní, zároveň mu ale vůbec nebrání v přirozeném pohybu při ohýbání chodidla.

Jazyk je řešený netradičně. Jeho obtloustlý a řádně vyměkčený lalok vystupuje přímo ze svršku a volný je jeho konec jen v délce zhruba pěti centimetrů. Jazyk tak může výborně plnit svou funkci ochrany před zařezáváním utažených tkaniček, přitom se však ani nehnout ze svého místa, ať už v botách budete řádit sebevíc.

Ploché tkanice procházejí čtyřmi páry širokých textilních oček, až jejich poslední průstup svrškem boty tvoří klasická vysekávaná dírka. Vstup do boty vás uvítá hradbami vyměkčených okrajů, které vám ponožky ani nohy určitě sdírat nebudou. Pěkně řešené je zakončení v oblasti Achillovy šlachy, kde je měkčení ještě detailněji zpracováno, aby s choulostivým místem běžcovy nohy nepřišel do styku vůbec žádný šev. Na zadní straně paty najdeme také malý reflexní čtvereček.

PLUSY
vysoká odolnost a zároveň pohodlí
inovativní řešení jazyka
„opancéřovaná" pata
dobře chráněná špička
malé opotřebení
MÍNUSY
na mokrém kameni dost klouže
CENA
pod 2500 korun
HMOTNOST
603 gramů

Stejně jako předchozí model Nomad bych se nerozpakoval zařadit Xodus ISO do přihrádky s popiskem „mé oblíbené boty". Malý drop, poměrně široká špička, pohodlná, tužší terénní bota, která si nehraje na „waterproof". Terénní bota s membránou je podle mne nelogický úlet. Svršek boty ani zdaleka není jediným místem, jež přichází do styku s případnou vodou, deštěm, bahnem, potokem. Pokud se vám voda nedostane do boty přes svršek, dostane se tam jinudy a membrána akorát zabrání jejímu vytékání, případně zpomalí vysoušení. Absence membrány u Xodusů je pro mne proto plusem.

Jediný případ, kdy mne bota negativně překvapila, byla namoklá kamenná dlažba, po které podrážka klouzala až nepříjemně snadno. Běhy po polích, lesích, horských pěšinách, v bahně jsou pro tyto boty jako dělané. Pokud by vás ale čekal horský běh s převažujícím kamenným podkladem zkrápěným nějakou tou přeháňkou, dal bych si na ně pozor. Zhruba dvě stovky kilometrů zanechaly na Xodusech jen velmi uspokojivé známky opotřebení, a to na podrážkách. Svršek nedoznal újmy, takže lze předpokládat, že botky budou patřit mezi velké držáky.

Připraveno ve spolupráci s Top4Running.

Reklama

Související témata: