Hlavní obsah

Katar už ví: Síla je v pohybu

Praha

Když se řekne Katar, u většiny z nás to evokuje spíše vzpomínky na nějakou tu nepěknou střevní příhodu či jiný nepříjemný zánět sliznice. Ovšem Katar jako stát na Arabském poloostrově je pokrokovým emirátem se stále rostoucími sklony ke zdravému životnímu stylu. Podívejte se, jak Katařané zábavnou formou kompenzují sedavý životní styl.

Smyslem barevného běhu v Kataru je motivovat lidi k pohybuVideo: Sport/Reuters

 
Článek

Pět kilometrů radosti a zábavy sice není mnoho, ale jako první krok je určitě významnou společenskou i sportovní událostí. Katarský Colour Run, běh barev je součástí iniciativ místní univerzity, kterými se akademici snaží přimět mládež k aktivnímu způsobu života. „Organizujeme tento zábavný závod, abychom lidi povzbudili ke zdravějšímu životnímu stylu, aby si uvědomili, že stačí pár drobnějších změn v životě, abychom docílili velkých přínosů," říká jeden z pořadatelů.

Víkendy jsou většinou využívány k relaxaci, odpočinku. A právě iniciativa, jako je tato, povzbuzuje lidi k jeho aktivnějším formám. Takový koníček může zároveň do značné míry pomoci bojovat s civilizačními chorobami, s nimiž se Katar potýká. Jedná se především o cukrovku či vysoký krevní tlak. Přitom stačí už jen trocha pohybu, aby mohlo být všechno jinak. Vše je o pravidelnosti, to si uvědomují jak organizátoři, tak i samotní účastníci. Mnozí z nich vyjadřují lítost nad tím, že běh, jako je tento, se organizuje pouze jednou ročně. Prý by jej přivítali určitě alespoň jednou za měsíc.

„Pokud vedete aktivní, zdravý životní styl, může vás to zachránit před mnoha chorobami. My v Kataru máme velké problémy s diabetem a obezitou. Smyslem této akce je ukázat lidem, že všichni nakonec mohou pětikilometrovou trať zvládnout," doplňuje další člen organizačního týmu.

Domníváte se, že vedete aktivní životní styl?
No tak určitě, sport k životu patří.
57,6 %
Spíše okrajově, aktivně se zabývám hlavně prací.
25 %
Ne, jsem bohatý šejk a nepotřebuji to.
17,4 %
Celkem hlasovalo 172 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články