Hlavní obsah

Bilance: jeden mrtvý. Nejdrsnější závod končí po 30 letech

Londýn

Drsní hoši mají v Británii utrum. Jejich závod po 30 letech končí Celých třicet let mohli všestranní sportovní nadšenci s notnou dávkou odvahy, sebevědomí a odolnosti nastupovat na patnáctikilometrový závod s dvěma sty překážek před sebou. Počíná si snad organizátor podle hesla: V nejlepším přestat? Nevíme. Co ale víme je, že za tři desetiletí „nejdrsnějšího překážkového závodu světa“ přišel o život jeden člověk, stovky kostí bylo zlomeno, stovky kloubů vymknuto a stovky tváří zašpiněných bahnem zkrápěno vodopádem mužných slz. Podívejte se, jak vypadal úplně poslední ročník závodu Tough Guy.

V Británii se konal naposledy závod Tough GuyVideo: Sport/Reuters

 
Článek

Zakladatel závodu Billy Wilson trénoval vojáky v britské armádě. Podle jeho slov se za celou dobu existence závodu nikomu nepodařilo absolvovat zcela podle extrémně přísných pravidel. Za dobu jeho existence absolvovaly Tough Guy desítky tisíc účastníků ze 42 zemí světa. Tough Guy je kombinace přespolního běhu a zdolávání překážek, přičemž je absolvován v drsných lednových podmínkách promrzlé Anglie. Mezi jednotlivými překážkami najdete množství slalomových běhů nahoru i dolů z kopce, bahno, klády, ostnaté dráty, dráty pod proudem, hořící překážky, balancování na lanech, překonávání nejrůznějších sítí a podobně.

Přes 25 překážek se odehrává ve vodě nebo pod vodou. Představte si třeba dvanáctimetrový tunel zaplavený vodou, brodění bahnem, podplavávání klád a další laskominy. Všichni účastníci před nástupem k závodu podepisují „death warrant", rozsudek smrti. Tím dokládají, že si přesně uvědomují, do jakého závodu nastupují. Že jejich účast může mít v extrémním případě za následek smrt či zranění způsobená ostnatým drátem, řezné, tržné, bodné rány, popáleniny, dehydrataci, hypotermii, elektrické šoky, zlomeniny, vykloubení, podvrtnutí a další. K tomu si přičtěte ještě světlice a dýmovnice vybuchující vám nad hlavami a všude kolem. Podchlazení je to nejmenší, s čím jako účastník závodu můžete odcházet domů, případně do nemocnice.

Letošní start závodu byl příznačný: Mnoho účastníků upadlo krátce po startu, zatímco ostatní se doslova převalili přes ně. Možná právě tady najdeme vysvětlení pro jeden z nepěkných závodních úkazů a úrazů: zlomeniny pánve. Letošní vítěz odnášející si titul Tough Guy 2017 John Albon přeťal cílovou čáru v čase 1 hodina, 40 minut, 47 vteřin s tříminutovým náskokem na Jamese Appletona. Pro většinu účastníků je však obrovským vítězstvím závod pouze dokončit.

„Bylo trochu zima, ale jsem v pohodě. Na začátku nás čekalo hodně běhání, na konci zase hodně vody. Bylo tam mraky překážek, hodně plavání, skákání a všeho. Jó, bylo to dobrý!" nechal se slyšet vítěz a historicky poslední Drsný kluk John Albon.

Reklama

Související témata:
Guy Ritchie