Hlavní obsah

Pecky letošní zimy: Co se nám nejvíc líbilo a osvědčilo?

Praha

Existují součásti běžecké výbavy, které vás neurazí, docela dobře plní svojí funkci, ale tak nějak vám ani po delší době nepřirostou k srdci. A existují i součásti, které si párkrát vezmete na svůj výběh a pak už jen každým krokem děkujete tomu úžasnému hnutí mysli, které vás přinutilo je zakoupit, i když vás třeba někdy ekonomicko-hospodářský úsek vaší mysli důrazně varoval před vyšší cenou. Proměnlivé ‒ a neváhal bych občas použít ani slovo tvrdé ‒podmínky letošní zimy důkladně prověřily vše, co jsme kdy měli na sobě. Mezi testovanými věcmi se vyklubaly hned tři pomůcky, které nás dokázaly obzvláště zalévat přívaly štěstí. Jaké to jsou?

Foto: Profimedia.cz

S dobrým vybavením může být každá zima pecka!

Článek
Fotogalerie

Největší problémy přinášelo běžcům nerozhodné počasí. Tu bylo výrazně pod nulou a hodně nasněžilo, tu to zase všechno odtávalo a pro samou břečku nebylo kam šlápnout, tu to zase celé zmrzlo a připravilo nám povrch, na němž se udrželi jen ti nejzdatnější eskamotéři v našich řadách. Boty po tom svinstvu klouzaly, ať už měly vzorek nejhrubšího zrna, či byly zcela hladké. Vycházelo to nastejno. Na nějaké rychlostní tréninky jste mohli zapomenout, odraz ze špičky byl v podstatě nemožný bez předchozího kotrmelce. Jenže pak jsme objevili obuv jménem Integrator a vše bylo jinak. Běh byl zase rychlý a krásný. I na ledu, na zmrzlé hlíně, na uklouzaném sněhu. Zase bylo možné pracovat na rychlosti bez ohledu na podmínky. Svět se stal zase dobrým místem na běhání, ať už venku řádilo cokoli.

VJ Sport IntegratorSvým původem bota pro orientační běžce. Tuhá, užší, rychlá, agresivní bota. Ve výrazné podrážce ukrývá navíc 18 malých, ale účinných hřebů hvězdičkového průřezu. Je dělaná, aby zvládla jakýkoli terén, ani dlouhodobé namáčení ji nerozlepí, je připravena na kamení, klacky, led, sníh, zkrátka na všechno. Nejnamáhanější části má vyztužené. I cena je vzhledem ke kvalitě hodně akceptovatelná ‒ 3000 korun za takovou pecku?

Zima je z fyzikálního a astronomického pohledu nedostatek tepla způsobený nižším a kratším slunečním svitem. Z toho vyplývá, že ať už jdeme na trénink ráno nebo večer, vždy už nás zastihne tma. Pokud trénujeme někde v posilovně na páse, nic nás nerozhodí, ale co venku? Tam už budeme potřebovat pořádný buldozer na tmu, hlavně když nás rychlostní trénink zavede do méně přehledného terénu, jakým je například les nebo polní cesta.

Asi to také znáte. I v zimě se při tom běhání trochu zapotíte a jakmile se člověk ještě venku na chvíli zastaví, je zle. Voda nasáklá do oblečení rychle odevzdává teplo do svého okolí a vás za chvíli všechno studí a začínáte namrzat. Co kdyby ale existovalo něco, co by dokázalo vypocenou vodu dostat od vašeho těla, ale to sálající teplo tam nechat? Něco takového už vážně existuje a narodilo se příznačně v Zemi vycházejícího slunce.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články