Hlavní obsah

„Šílenec“ napodobí Forresta Gumpa a poběží více než tři roky v kuse

Když filmaři v první polovině 90. let minulého století natočili film Forrest Gump, vyrojilo se množství úvah nad běžeckou sekvencí filmu. Je vůbec možné něco takového uběhnout? Je vůbec možné to v daném čase stihnout? Ba co více ‒ i přežít? Novináři se ptali odborníků, sportovních lékařů i samotných sportovců. Všichni kalkulovali, propočítávali a zkoušeli to na papíře. A všichni se tak nějak shodli, že by to v zásadě mohlo být možné. Když budete ve skvělé formě, nezradí vás psychika a vaše motivace bude značně hypertrofovaná. Reálně to ještě nikdo nezkusil. Tedy až doposud...

Foto: facebook J. Plunkett-Cole

Tušil tenkrát v Hollywoodu někdo, že jejich film se nakonec stane realitou?

Článek

Jeden muž, přes 32 000 kilometrů a 1172 dní. To je pracovní název dalšího z projektů Jima Plunketta-Colea. „JimGump" promění fabulaci filmového plátna v realitu. Poběží jako Forrest Gump. Z Alabamy k západnímu pobřeží Spojených států, pak k východnímu pobřeží, pak zase k západnímu a zpět do Missouri. To všechno mu zabere více jak tři roky.

Co je to za šílence? Jim je vystudovaným ekonomem a analytikem a pochází z anglického hrabství Somerset. Jeho věk je blíže k padesátce než ke čtyřicítce, ale jak sám říká: Nikdy nebyl mladší, jako teď, když začal běhat. Londýnská olympiáda v roce 2012 ho nadchla do té míry, že se rozhodl celý rok 2013 běhat každý den 10 kilometrů. V roce 2015 výzvu posunul ještě dál a absolvoval každý den triatlon o 750 metrech plavání, 40 kilometrech jízdy na kole a 10 kilometrech běhu.

Jim také založil iniciativu Kx 365, která sdružuje a motivuje dospělé lidi, aby vedli aktivní život každý den v roce. Pro děti uvedl na světlo světa projekt Talk & Run, při němž navštěvuje základní školy, kde má přednášky a poté si jdou společně s dětmi zaběhat. Pro dobrou věc „vyběhal" už asi milión korun, a to ještě rozhodně není se svým snažením u konce.

Nyní chce inspirovat celou generaci Američanů a nejen jich ‒ poběží přes tři roky a během svého projektu osloví stovky tisíc dětí na základních školách. Chce je přesvědčit o důležitosti fyzické aktivity a zdravého životního stylu. Na svou cestu vyráží 1. října. Přidáte se?

Inspiroval by vás takový „šílenec“ k lepšímu a aktivnějšímu životu?
Ano, no tak určitě.
29,5 %
Nevím, až ho uvidím na vlastní oči, rozhodnu se.
8,9 %
Ne, já už aktivnější život mám.
61,6 %
Celkem hlasovalo 438 čtenářů.

Reklama