Hlavní obsah

TEST: Běžecké boty do zimy ostré jako břitva ‒ Saucony Razor ICE+

René KujanSport.cz

Sněhu v českých kotlinách kvapem ubývá a zlí jazykové tvrdí, že si od něj máme postupně odvykat, protože bez něj v zimě budou zanedlouho i Alpy. Než k nám ale přijdou ty globální změny klimatu, na které nevěří ani jeden vrtošivý stařík, je dobré být připraven. Ve vyšších polohách hrozí led a sníh daleko častěji, někdy také člověk odjede na závody do studených krajin. A aby se do říše mrazu neodebrala i vaše chodidla, o to se postará tahle nová bota, jejímž domovem je snad samotný polární kruh a jejíž tempo může být i na ledu vražedné.

Foto: saucony.com

Saucony Razor ICE+: Běžecké boty do kruhé zimní nepohody.

Článek
Fotogalerie

Ještě na počátku března se do našich hvozdů a hájů má přikrást nějaký ten mrazík, takže na nové Razory ICE+ určitě není zdaleka pozdě. Jde o trailové botky se specializací na zimní počasí. Sníh, déšť se sněhem, tající sníh (břečko-sajrajt), led, vlhko i nějaké to bahýnko. Všechno snesou bez remcání ‒ a co je hlavní: bez toho, že by vám něco z těchto nezvaných návštěvníků pustily do ponožek nebo ještě dál.

Tahle bota trochu připomíná moderní běžkařské náčiní, v podstatě jde o dvě boty v sobě se společnou podrážkou. Svrchní vrstvu tvoří neopren s pružným odolným filmem, který nepropustí vlhkost dovnitř. Špička je zesílena pomocí odolného gumového nástřiku. Svršek je přístupný přes zip na vrchní straně nártu. Kvalitní zip je také ve voděodolné úpravě, navíc má v horní části mohutnou „garáž", aby vás nedřel do holeně.

Výrobce sice jasně uvádí, že obuv není vodotěsná a odolá pouze stříkající spršce, mně to ale nedalo, abych neproběhl i pěkných pár louží ‒ bez poskvrny, nohy zůstaly suché. Asi bych si Razory nebral do potoka místo gumáků na lov pstruhů, ale nějaké té louže nebo rozbředlého svinstva se určitě bát nemusíte.

Po otevření neoprenového svršku se dostáváme k samotné botě tvořené prodyšným materiálem, zpevňovacími pásky, integrovaným jazykem a stahováním na šňůrku. Rychlozavazování je to, co mají tyto boty také společné s běžkařskou obuví. Na pevné tenké šňůrce zmáčknete rychlosvorku, kterou lze poté volně posouvat. Stačí pustit, až budete s úrovní napětí šňůrky spokojení, zapnout zip a vyrazit. V nitru boty naleznete po stranách tři zpevňující pásky, jakési prsty, které po zatažení šňůrky pevně obejmou nárt nohy a dobře se postarají o to, aby chodidlo v botě drželo a nikam neplulo.

PLUSY
vysoká bota bránící vnikání sněhu apod.
teplotně vyvážená pro použití v mrazu
rychlé a pevné zavazování
dobře drží i ve ztížených zimních podmínkách
indikace teplot pod nulou
MÍNUSY
snížená možnost ventilace (individuální; osobně jsem s tím neměl problém)
CENA
hodně pod 5000 korun
HMOTNOST
586,5 gramu (pár, pánská varianta velikosti 42,5)

U Saucony ani nepřekvapí, že mezipodešev tvoří známý Everun, tlumící hmota, která odvede dobrou práci i při tvrdých dopadech na čistém ledě a zároveň příliš neochudí běžce o jemnou kontrolu pohybu chodidel. Samotnou podrážku pak dodal sám velký Vibram, asi nejznámější specialista na obuvnické pryže v této galaxii. Výrobce Razorů dokonce tvrdí, že Arctic Grip, kterým jsou osazeny, je vůbec nejsofistikovanější podrážka, jakou svět běžecké obuvi vůbec spatřil. Docela bych tomu i věřil.

Nemusíte se na ni ani nijak pozorně zadívat, abyste postřehli tři naprosto odlišné materiály. Základní červená guma tvoří důmyslné výstupky a zuby hlavně po obvodu podrážky. V jejím středu se červená mísí s načernalými šípy materiálu se zcela jinými vlastnostmi. Zatímco červená část poskytuje základní stabilitu díky svým agresivním výstupkům a zvětšování dopadových sil na jednotku plochy, šípovité inserty využívají jiný fyzikální jev, a to tření. Jsou speciálně vyvinuté pro to, aby vynikaly svou adhezí k mokrým, ledovatým věcem, na nichž nám boty většinou pěkně kloužou. Samozřejmě si od pryže nelze slibovat účinnost kovových hřebů, ani ty nejsou všespasitelné, ale na gumovou podrážku toho Razery svedou překvapivě dost.

A třetí významný prvek, který na obuvi najdete, je čtvereček bílé hmoty pod patou. Ten vám krásně zmodrá, klesnou-li teploty pod bod mrazu. Ano, máte pravdu, je to stejné jako s tou vločkou na pivní etiketě! Také tady poznáte, kdy je bota správně vychlazená.

TIP: Pořizujete-li si tyto zimní boty, vše řádně vyzkoušejte i se správnou ponožkou. Je tu jistý předpoklad, že byste v zimě mohli běhat s tlustšími ponožkami, a proto zvažte možnost, zda nepořídit boty o půl čísla větší, než jaké si běžně kupujete.

Při nazouvání určitě oceníte dvě prodloužená oka na každé botě ‒ jedno vzadu na patě, jedno zpředu na jazyku. Ta nám významně pomohou při rychlém obouvání. Na rozdíl od různých přírodních materiálů, jako je třeba kůže, či nejrůznějších paropropustných membrán, jsou boty bezúdržbové. Není třeba je něčím impregnovat, mazat a podobně. Také odolný film, se zdá, vydrží dobře fungovat déle než kdejaká membrána.

Botky jsou vhodné spíše pro neutrálnější typy došlapu, nedisponují žádnými speciálními výztuhami. Drop u nich najdete také příjemně minimalistický ‒ pouhé 4 milimetry.

Připraveno ve spolupráci s Top4Running.

Reklama

Související témata:
Kotníkové boty