Hlavní obsah

Něco na tom pásu je. Běžecký pás není jen dobrý, nebo špatný

Běžecký pás zaměstnává mysli běžců přesně od toho dne, kdy byl vyroben první prototyp. Je to dobré? Je to špatné? Mám se mu raději vyhýbat, nebo je to přeci jen skvělý nápad? Nebude záležet jen na modelu, ale spíše na přístupu. Zvolíte ten nejlepší?

Foto: Petr Hloušek, Právo

Běhání na páse je něco jiného. Přesto může pomoci.

Článek

V první řadě si musíme říci důležitou, podstatnou věc: Běhání na pásu není to samé jako běhání. Tečka. Nezáleží na tom, jaký máte nastavený náklon pásu, abyste „simulovali protivítr a větší tření na cestách", nebo jestli jste za svůj pás dali 80 000 korun. Je to něco jiného.

Stále je to ale něco, co dokáže zlepšit váš běh. Běhání na pásu je něco jako cross-training s využitím téměř stejných svalových skupin. Trénujete jak adaptaci svalů na potřebnou zátěž, tak kardiovaskulární systém.

Poměrně dost postarších běžců hlásí pozitivní výsledky s nahrazováním části kilometráže venku na páse. Dokáží tak udržovat stejné kilometry díky menšímu rázovému zatížení pohybového aparátu. A kdo ví, dost možná je otcem této myšlenky sám Haile Gebrselassie, který běžecký pás s přibývajícími roky hojně využíval.

TEMPOVÝ TRÉNINK NA PÁSE
Začněte rychlostí, která odpovídá vašemu regeneračnímu běhu ‒ pomalému, pohodovému pohybu. Každých 5 minut zvyšujte rychlost o 0,5 km/h. Zkuste v tomto režimu odběhat celou jednu hodinu! Nezapomeňte na závěrečný výklus a protažení.

Odborníci pro běhání na pásu radí používat nastavení rychlosti spíše pro orientaci a více se zaměřit na skutečné zatížení organismu. Toho nejlépe dosáhneme použitím monitoru srdeční frekvence (bývá standardní součástí vybavení pásu) nebo wattmetru. To je důležité především u regeneračních běhů. Ale i přesné nastavení rychlosti a pás samotný má svá velká pozitiva. Ulehčí vám už jenom to, že nebudete muset křižovat sněhové jazyky, zaledněné úseky nebo vzdorovat silným severním větrům. Absolutní kontrola nad rychlostí vám umožní vyždímat ze sebe zase o kousek víc.

Pokud si chcete pořídit vlastní pás, nelitujte času sháněním informací. Zaměřte se na parametry, jako je síla motoru a velikost pohyblivé plochy. Od věci by nemusel být ani nějaký spolehlivý second-hand. Připravte se na to, že kvalitní pás stojí mnohdy více, než si myslíte.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:
• běžecké pásy

Reklama

Související témata: