Hlavní obsah

TEST: Triko Mico Skintech Warmskin ‒ drsně motorkářská funkčnost

Praha

Nastává nám pomalu jaro. Skleníkové plyny ještě umocňují síly přírody, a tak nastávají časy, kdy se běžci nezadržitelně zříkají systému třívrstvého oblečení do nízkých teplot. Začíná období dvouvrstvého tréninkového ošacení. A ti nejotužilejší, kteří v zimě v hojných počtech navštěvovali Vltavu v jakémkoli skupenství, sahají dnes dokonce už pouze po vrstvě jedné. Ať už jste vy sami jedničkáři, nebo dvojkaři, určitě můžete sáhnout po italské novince výrobce Mico.

Foto: Petr Horník, Právo

Triko Mico Skintech Warmskin

Článek
Fotogalerie

Triko s dlouhým rukávem, těsným stojacím límečkem a strukturovaným úpletem s minimem švů patří přímo na tělo. Podle teorie tří vrstev tak tvoří základní vrstvu číslo jedna. Ta má za úkol těsně přiléhat k tělu, zároveň jej nikde neomezovat v pohybu a vlhkost transportovat co nejdále od sportovce v zápřahu. Skintech tak bez problémů činí a splňuje všechny tyto podmínky.

Látka složená z polyamidu, polypropylenu a elastanu je pružná ve všech směrech. Šev najdete pouze na dolním okraji límce a na připojeních raglánových rukávů a jejich podélných spojení. Všechny jsou v plochém provedení pro zachování maximálního komfortu. Trup je vyveden v trubicovém úpletu, podélné švy tak vůbec nemá. Jeho zakončení stejně jako zakončení rukávů je vplétané, tzn. vytvořeno společně s látkou, nenese tak žádný šev, žádné další přídavné nitě.

Kromě základního úpletu najdete na textilii další tři druhy ‒ trojdimenzionální vroubkovaný a tečkovaný plus zhuštěnější bílý, který má i vzhledem k ploše, kterou zaujímá, spíše estetickou funkci. Vroubkovanou strukturu nesou ramena a lokty, tedy velké klouby, které se sice i u běžců permanentně hýbou, na druhou stranu ale zase ne tolik, aby nebyly náchylnější k prochladnutí. Vroubkovaná struktura je hustší, pevnější a zároveň také teplejší.

PLUSY
přilnavé, zároveň nebrání v pohybu
strukturované panely pro dobrý odvod potu
vysoký límec
delší trup dobře chrání i záda
MÍNUSY
rukávy mají podélné švy, není to žádná velká újma na komfortu, ale určitě by to šlo i bez nich
CENA
kolem 1500 korun
HMOTNOST
156 gramů

Primárním cílem tečkovaného úpletu je transport vlhkosti směrem od těla. Spodní, vnitřní hladkou stranou ji absorbuje a na své vnější straně jí pomocí své struktury poskytne zvětšenou plochu pro rychlejší odpařování nebo transport do další vrstvy oblečení. I z tohoto důvodu najdete tuto strukturu v podpaží, na zádech a ve spodní části hrudníku a na břiše, tedy místech, kde se člověk při běhu potí nejvíce.

Zvýšený kruhový límec není pravým rolákem, ale stejně jako on obepíná krk po celém obvodu, zatepluje jej, chrání a zároveň zbavuje potu. I proto je ideální do zimních či časně jarních podmínek, kdy přeci jen ještě může být venku docela frišno.

Design tmavého trika je laděn funkčně a tak trochu motorkářsky. Budete v něm vypadat drsně a mužně. Dobře obepíná tělo, zároveň mu nebrání v pohybu. Rukávy jsou dostatečně dlouhé. Stejně tak trupová část. Dobře chrání záda, nevylézá z kalhot ani po delší době aktivního pohybu. Jako součást vrstveného oblečení splnilo triko všechna očekávání. Lze jej použít i samostatně, počítejte ale s tím, že proti větru ochranu neposkytuje. Celkově vypadá triko na zarputilého dříče s dobrou výdrží. Za dobu používání nezačalo nikde žmolkovat, v klidu přežilo několikeré vyprání a stále vypadá úplně stejně jako na začátku.

Reklama

Související témata: