Hlavní obsah

Běžecké jaro aneb Tipy na nevšední závody

Praha

Jaro vlétlo do českých luhů a hájů – a ať už je to vidět více, nebo méně, noha běžcova se ráda zakousne do měkkých lesních cest, jeho nozdry nasají jarem provoněný vzduch, duše zatouží po změření sil se sobě podobnými, nebo alespoň sama se sebou. Možná už máte plné zuby komerčních masovek a rádi zavítáte na nějaký komornější – a zcela nevšední závod, kde můžete přispět na dobrou věc, popřípadě provětrat i psa. Představíme vám nyní tři „služebně“ hodně mladé, ale zajímavé závody, které se uskuteční v blízké době. Každý jiný, společným jmenovatelem je blízkost hlavního města, přijatelné startovní a vyžití pro celou rodinu. Na všechny se můžete v těchto dnech zaregistrovat.

Foto: Profimedia.cz

Jedním z organizátorů běhů je Honza Říha, nevidomý horolezec a běžec.

Článek

• První z nich je charitativní běh Od nevidim do nevidim. Jeho otcem a pořadatelem je nevidomý sportovní nadšenec, horolezec a maratonec Honza Říha. Letos čtvrtý ročník se koná v sobotu 8. 4. 2017 na náměstí ve Stříbné Skalici. Zrána poběží děti a běžci kratších tratí na jeden kilometr a na 5,5 km, hlavní 12 km trať startuje v 11:15. Závodníci se mohou těšit na bohatý program s hudebním doprovodem. Charitativní běh se koná na podporu Šimůnka Všetičky, kterému bude darována veškerá vybraná částka. Trať je poměrně kopcovitá, povětšinou na zpevněných lesních cestách se závěrečným ostrým stoupáním k cíli.

• Druhým z nich je Pyšelský kopeček na Benešovsku. Jeho druhý ročník bude 22. 4. Zde se můžete proběhnout i se psem – a jste-li zvěrolékař, máte tu čest zde startovat na republikovém šampionátu. Ano, právě veterináři a jejich asistenti či sestřičky tu mají své Mistrovství ČR. Startuje se u místního fotbalového hřiště. Nejmenší děti běží 100 m, dospěláci dvounozí i čtyřnozí si mohou zvolit kratší trasu 10,5 km, nebo delší půlmaratonek. Na startu je to skutečně vřava: psi všech druhů i velikostí se předhánějí, který bude nejvíc slyšet, zvláště v posledních desítkách vteřin před startem. Vybíhají ve dvou vlnách – a teprve po nich se vydávají na trať běžci. Tedy – bydlím v sousední vsi a měla jsem za to, že větší kopce, než které znáte třeba ze Senohrabského krosu, se ve středních Čechách nenajdou. Ale hup – přece se našly, včetně závěrečného šťavnatého stoupání. Přijeďte se přesvědčit - a následně i pobavit na připravenou afterparty s hudebními kapelami.

• Po dvou závodech víceméně v terénu a pořádných kopcích (a mnozí z vás i po pražském maratonu) zamíříme do hlavního města. 20. května se poběží v Central parku na Kavčích horách po roční loňské přestávce již potřetí Aperio běh, tentokrát zaměřený na zdravá chodidla. Tratě jsou měřené čipem, výši startovného si můžete sami zvolit a přispět tak na provoz bezplatné sociálně právní poradny pro rodiče a na podporu rodičů samoživitelů a jejich dětí.

Nově se tu poběží bosý běh na 1 km a dále pak Rodinný minimaraton o délce 4,2 km. Co by to bylo za rodinné závody, kdyby tu nestartovaly děti: pidilidi do 2 let, midilidi do 4 let a minilidi do 6 let. Stejně jako minule tu nebude chybět ani Rodinný trojboj s možností vyzkoušet i další atletické disciplíny: skok z místa a hod medicinbalem. Celá akce začíná ve 14:00 hodin, nechybí bohatý doprovodný program - a můžete si vyzkoušet barefootovou obuv i bosou stezku. A jak budou vaše peníze využity? Tak například 100 Kč pokryje jednoduchý dotaz v poradně, 500 postačí na individuální konzultaci v poradně a 1000 na 1 hodinu dlouhodobého vzdělávacího kurzu pro skupinu 12 sólo rodičů.

Ať už si vyberete z našich tipů, nebo nějaký jiný, přejeme svižný krok a hodně radosti z běhu i překonávání hranic!

Reklama

Související témata: