Hlavní obsah

TEST: Větrovka Reebok One Series Running Wind Breaker ‒ budete zářit

Praha

Nová větrovka od Reeboku je tou oděvní součástkou, u níž si vroucně přejete, aby vaše výkony byly stejně zářivé jako ona. Ultralehká větrovka s kapucí je totiž kromě jiného zářivě reflexní. Na rukávech, na trupu, na kapuci. Zvolit můžete zářivě žlutou jako my, nebo černé provedení. Jak se v ní ale běhá? Vyzkoušeli jsme pro vás.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Větrovka Reebok One Series Running Wind Breaker - po osvětlení zazáříte.

Článek
Fotogalerie

Větrovka pokračuje v dobře rozjeté sérii OSR, která se vyznačuje značným příklonem k minimalismu a zároveň funkční elegancí. Na bundách většinou nenajdete vůbec nic přebytečného, zároveň vám na nich ale také nic neschází. V jejich jednoduchosti je síla i krása.

Tato větrovka se nastaveného trendu drží. Jednoduché rukávy ze dvou panelů, našívané k trupu dle klasického střihu se vás nesnaží upoutat průchodkami na palce, složitým stahováním na gumu nebo suchý zip. Jsou prostě zakončeny založením a hotovo. Jejich délka je důmyslně dostatečná. Promrzlý běžec si do nich zvládne v případě nouze schovat prokřehlé prsty. Otužilejší si zase v krajní nouzi konce ohrne jako zkušený dřevorubec.

Trup je poskládán z pěti panelů a nese celorozepínací černý zip s částečnou spodní légou. Na levém rameni zepředu a na pravém zezadu nese reflexní logo výrobce. Tady ovšem odrážení světla zdaleka nekončí. Celé rukávy, přední část trupu a celá kapuce je obdařena reflexním potiskem a zároveň podlepena jakousi mozaikou vytečkovaných šestiúhelníků v různé hustotě. Zevnitř je struktura jemně chloupkovaná a vy si v první chvíli říkáte, co to je, to bude asi něco na zvýšení komfortu při dotyku s kůží. Potisk skrze průsvitnou látku vytváří zajímavé obrazce a opravdu také zvyšuje komfort. Když si dáte větrovku třeba jen na tričko s krátkým rukávem, pocity při nošení jsou určitě příjemnější než doteky s běžným polyamidem. Látka má navíc jemnou ripstopovou úpravu, takže případná skoba se nebude tkaninou dále šířit.

Zadní část trupu je bez vnitřního potisku, a tak běžíte-li zrovna například na nějakých horských závodech, nemusíte si dělat starosti s viditelností čísla na zádech při svlékání a oblékání bundy ‒ startovní číslo je krásně vidět i přes ni.

PLUSY
výborná ochrana před větrem (včetně stabilní kapuce)
vysoká pasivní bezpečnost – celoplošný reflexní potisk
prodloužené rukávy a trup
kapsička na zip
zvýšený komfort vnitřním potiskem
nízká hmotnost, minimální skladovací objem
na trhu 2 varianty (solar yellow ‒ testovaná verze / black)
MÍNUSY
kratší spodní léga zipu
CENA
2299 korun
HMOTNOST
118 gramů

Kapuce je složená jen ze dvou dílů, ale i přes tuto skutečnost krásně sedí, a to i při pohybu. Její stahování je řešeno na obvodovou gumičku s proměnlivou délkou po obou stranách pomocí esíčkových svorek. Je dobře vymyšlená. Při zapnutém zipu vám ji neserve z hlavy sebevětší vítr, na to je tam zkrátka v takovou chvíli málo prostoru.

Na spodní části pravého boku najdete také malou kapsičku například na klíče nebo drobné na občerstvení po cestě. Mobilní telefon nechte doma, ten se tam nevejde. Zapínání je na kvalitní zip. Celý trup je mírně prodloužený, takže záda běžcova zůstávají v teple.

A tím by v podstatě popis této bundy mohl končit. Nic složitého na ní vlastně není (když pomineme sofistikovaný reflexní a chloupkovaný potisk), a možná právě proto si ji zakrátko velmi oblíbíte. Jednoduchá, ale promyšlená krása má něco do sebe. Minimum zbytečností navíc znamená také alespoň teoreticky delší životnost. Čím více součástek, tím vyšší pravděpodobnost poruchy, to zná každý strojař. Bunda se mnou se ctí absolvovala třeba také náročný přeběh z Drážďan do Prahy. Je to větrovka, takže odolnost proti průtržím mračen u ní raději nehledejte. O to je však prodyšnější. Celkově považuju OSR Windbreaker za velmi povedený kousek, nejen kvůli vysoce nadstandardně zvýšené pasivní bezpečnosti. Jediné, co jsem úplně nepochopil, je pouze částečná spodní léga zipu, kterou se mi při zapínání téměř pokaždé podaří do zipu zakousnout. Ale možná je to jen rukama.

Reklama