Hlavní obsah

TEST: Tričko Icebreaker Cool-Lite Sphere SS Crewe ‒ přítel pro vaše běžecké dny

René KujanSport.cz

S nastávajícím teplejším počasím už asi nadobro odhodíme tepláky, bundy a teplé mikiny a začneme se oddávat běhu v šortkách a tričkách s krátkým rukávem. Jak si to co nejlépe užít? Novozélandští ledoborci nabízejí lehoučké tričko z přírodních materiálů se všemi výhodami s tím spojenými. Vyzkoušeli jsme pro vás na víkendovém běžeckém tripu o délce necelých dvou set kilometrů. S jasným výsledkem.

Foto: icebreaker.com

Tričko Icebreaker Cool-Lite Sphere SS Crewe

Článek
Fotogalerie

Výrobce skromně hovoří o oděvní součástce vhodné k aktivitám „nedaleko od domova". Každý produkt ale ukáže, co v něm doopravdy je, až když se s ním pustíte daleko, daleko odsud. Triko Sphere můžete klidně vzít v podstatě kamkoli. Tak praví naše zkušenost. Icebreaker se už dlouhá léta soustřeďuje na výrobky z ovčí vlny Merino a hodlá v tom pokračovat. Co však má oproti jiným producentům jinak a radostněji, je jeho neutuchající hledání nejvhodnější kombinace s dalšími materiály, což ostatně dokládá i Sphere.

Ačkoli vlna je stále nejdůležitější součástí oděvu, snaží se výrobce některé její ne úplně ideální vlastnosti (tvarová nestálost, choulostivost) vyvážit kombinací s dalšími materiály. Tady lehce nadpolovičních 52 % vlny doplňuje 13 % nylonu a 35 % lyocellu. Lyocell je viskózové vlákno a vy na sobě v podstatě nosíte kus stromu. Tento navíc pochází z eukalyptů pěstovaných trvale udržitelným způsobem. A co znamená celý tento mix dohromady? Že si v klidu užíváte výhod vlny (antibakteriální působení ‒ „nesmradlavost", dobrý odvod vlhkosti a hospodaření s teplem), nylonu (vysoká odolnost, tvarová stálost) i lyocellu (efekt ochlazování, lepší hospodaření s teplem). A celek navíc moc neváží a nesákne.

Triko má vcelku obyčejný vzhled, ovšem vlastnostmi je krajně neobyčejné. Trup je složen ze dvou velkých dílů a dvou ramenních insertů. Rukávy jsou střiženy a přišity tradičním způsobem, levý z nich nese ještě vyšívané logo výrobce. Drobným, ale na cestách podstatným detailem je očko na zavěšení vzadu zevnitř u lemu.

PLUSY
kombinace výhod dvou přírodních materiálů a jednoho umělého
dobrá práce s teplem
dobrá práce s vlhkostí
nezapáchavost
použitelnost na dlouhých akcích či několik dní po sobě
nízká hmotnost
MÍNUSY
spodní švy rukávů by mohly být rovněž ploché
HMOTNOST
122 gramů
CENA
1599 korun

Tričko bylo ihned podrobeno náročnému testu: V pátek ráno jej navlékám jako nejspodnější vrstvu a v pět hodin odpoledne vyrážíme s Martinem z Drážďan směr Kralupy a Praha. Běžíme ještě celou sobotu a významnou část neděle. Tričko jednou svlékám na spaní. A pak až v Praze pod kyvadlem, kdy jsme díky častým srážkám kompletně promočení. Nezbývá mi, než potřást triku rukávem a blahopřát mu za dobře odvedenou práci. Po celou dobu mne udržovalo v teplotním komfortu, snažilo se o totéž, i když bylo úplně mokré, bylo příjemné a šetrné k mé pokožce, a navíc vůbec nesmrdělo. (Anebo se mi to Martin styděl říct.) S jeho spoluprací (trika i Martina) jsem byl více než spokojen a do sprchy odcházím s přesvědčením, že za svou cenu odvádí Sphere dobrou práci.

Reklama