Hlavní obsah

Tradiční závod zlákal i nejstaršího českého borce! Pořadatelé nabízeli víno místo perníku

René KujanSport.cz

Pardubice jsou po dlouhou dobu známé jako město, kde se vaří perník. Ne, promiňte, kde se peče perník. A když se pak doslechnete o všemi vychvalovaném pardubickém půlmaratónu, logicky předpokládáte, že to bude půlmaratón perníkový. Pardubický perník ve startovní tašce, perník v názvu, možná i medaile budou perníkové... Ale většího omylu byste se snad nemohli dopustit. V sobotu se běžel Pardubický vinařský půlmaratón. Bylo snad ve startovní tašce víno?

Foto: Zuzana Luftová

Takhle se lítá na perník a víno!

Článek
Fotogalerie

Ano, bylo! Jakožto nejhodnotnější položku startovního balíčku (hned vedle startovního čísla a funkčního trička) jste objevili celou sedmičku lahodného moku ze Šlechtitelské stanice vinařské z Velkých Pavlovic. Už jenom to stálo za tu veškerou dřinu. 21,0975 kilometru? Legrace! Nikdo ovšem nezaznamenával názory běžců, kteří přijeli na perník a odváželi si víno. Zvláště pak keňští běžci, kteří již tradičně závod vyhráli na všech frontách, museli být překvapení, když se poprvé seznámili s naším vínem i perníkem!

Ale nepředbíhejme. Zpět na začátek. Podle dlouhodobější předpovědi bylo radno očekávat kolem 12 °C, pod mrakem a možná i nějaký ten jarní deštík. Když ale s Jardou Urbanem přijíždíme na soutok Labe a Chrudimky, slunce se činí a zastihuje mne zcela nepřipraveného. Bundu odkládám jednomyslně, ale mé odhalení dlouhého trika už naráží na hradbu úsměšků jak Jardy, tak jeho trenérského otce. Za trest si vyžádám jedno z náhradních trik Jardových. S krátkým rukávem samozřejmě. Kraťasy mám svoje a kšiltovku taky, takže ve startu už nic nebrání.

Třeská výstřel a já se naposledy zahledím na záda takových kapacit, jako je Pavlišta, Pechek, Kamínková nebo Sekyrová. Na dvouokruhovou trasu mezi Smetanovým a Pernštýnským náměstím se vydávám téměř bezcílně. Je jaro, lásky a únavy čas, tak kam se honit, že? Na druhou stranu jsem ale chtěl ze sebe vydat maximum. Jarní maximum. Takže jsem zanevřel na všechny stopky, sporttestery i aplikace a pojal závod ve stylu jednoho starého kamaráda „poběžíme, dokud nepadnem".

První tři místa v kategorii mužů i žen si uzurpovali Keňané ze stáje Benedek Team. Absolutní vítěz Kymaiyo Hillary doběhl v čase 01:03:37. Mistrovství ČR v půlmaratonu patřilo Vítu Pavlištovi (01:07:31) a Petře Kamínkové (01:18:00).

Na pardubické trati je nejlepší to, že je plochá a rychlá, vhodná k lámání osobních, případně i cizích rekordů. A to je určitě příjemné zjištění. Bohužel dostal stejné informace také vítr, takže se na ploché, někdy nepříliš chráněné trati pěkně rozběhl, někdy i přímo proti závodníkům. „A je to v pytli," říkám si. Žádný vymazlený čas. Ale jelikož jsem s sebou neměl nic, co by mne mohlo stresovat, byl jsem v klidu. Zvláště pak, když jsem na trati potkal borce nejborcovatějšího ‒ Jiříka Soukupovic, devadesátiletého nejstaršího maratónce celé republiky. Pere se statečně s trasou i větrem, a tak si jen beru kšiltovku do ruky, aby mi neodlétla někam do teplých krajin, a tiše a radostně trpím dál.

V cíli mi někdo tiskne do ruky celou půldruhalitrovou láhev vody. Nálada se mi ještě lepší ve stanu s občerstvením, kde vdechuji závodnické noky, malinovku, kávu a jablko. K velké radosti nalézám v prostoru cíle i velký stánek s pravým pardubickým perníkem a pořizuji domů srdéčko na usmířenou: „To máš ještě jako návdavek k tomu, že jsem doma celou sobotu nepřekážel!"

Reklama

Související témata:
Perník
Pavlovice