Hlavní obsah

Více smrtelných infarktů kvůli závodům. Překvapivě ne mezi účastníky

Boston

Vědecká studie provedená nedávno ve Spojených státech amerických vzbuzuje nemalé obavy. Z jejích výsledků totiž vyplývá, že velké běžecké akce způsobují více úmrtí na infarkt či srdeční zástavu. Běžci, samotní účastníci akcí si ale mohou oddechnout, jich se to netýká.

Foto: Profimedia.cz

Nejlepší způsob, jak se vyhnout problémům, je velkých městských běhů se účastnit.

Článek

Jak je něco takového vůbec možné? Jádro pudla tentokrát neleží u nohou běžců samotných, jako spíše v logistice. Ve dnech velkých městských maratónů musí část vozidel záchranné služby absolvovat některé objížďky a doba dojezdu k postiženým se tak v některých případech prodlužuje. To může v krajních situacích zapříčinit, že pacient nakonec zemře.

Vědci z Harvard Medical School si do hledáčku vzali jedenáct amerických velkoměst a jejich akce. V den pořádání umíralo více pacientů na infarkt či na zástavu srdce, a to i v případě, že se je zpočátku podařilo přivést zpět k životu. Vysvětlení vědců z Harvardu bylo jednoduché. Hlavním argumentem je prodloužení dojezdové doby do cíle zásahu o více jak čtyři minuty. Z necelých 14 minut průměrné doby v běžný den se stalo minut více než 18. Čtyři minuty tak rozhodují o životě či smrti některých pacientů.

Studie se zabývala celkem 1 100 případy a porovnávala je s desetinásobkem 11 000 případů z běžných dní. Pro 28 % lidí, kteří v den pořádání maratónu museli bojovat o život, přišla pomoc pozdě. Zemřeli buďto tentýž den nebo v průběhu následujícího měsíce. U 11 000 případů z ostatních dní byla úmrtnost v rámci téhož dne nebo následujících 30 dní na úrovni 25 %. Z uvedeného vyplývá, že v amerických velkoměstech na 100 pacientů zemřelo o 3 více právě v den pořádání maratónu.

Máme se tedy také obávat? Je vhodné propadat panice? Nikoli. Studie se jednak týká Ameriky, jednak velkoměst. Je známo, že ve Spojených státech amerických je podíl obézních lidí, a tudíž kandidátů na infarkt, výrazně vyšší než kupříkladu u nás, i když už i v toto směru jsme „vyspělý svět" začali dohánět. Hned v druhé linii je také třeba si uvědomit, že u nás vlastně také nemáme ani žádné pořádné velkoměsto. Obavy tedy nejsou vůbec na místě. Kdyby ve vás ale přeci jen hlodal červík pochybností a strachu, recept je více než jednoduchý – studie jasně říká, že se její výsledky nevztahují na účastníky závodů. Takže nejraději vyrazte na trať! Tam máte největší jistotu, že vás nešlehne. A šlehne-li, pomoc se k vám dostane nejrychleji. Záchranná služba i pomocný zdravotnický personál jsou při takových akcích povinností.

Reklama

Související témata: