Hlavní obsah

TEST: Běžecké boty Reebok One Series Harmony Racer ‒ zanechte otisk na závodní dráze

René KujanSport.cz

Harmony Racer je lehčí a rychlejší bratr již testovaných reeboků Harmony Road. Také „závodníky“ (z anglického Racer) seženete za velice rozumnou cenu, což u bot určených převážně k soutěžení nebývá úplně zvykem. Je to vlastně takové závodní „lidové vozítko“ pro všechny. Takže pokud se porozhlížíte po svých prvních opravdu závodních botách, možná bude tohle volba pro vás.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Běžecké boty Reebok One Series Harmony Racer: Lehké a rychlé poběhání.

Článek
Fotogalerie

Harmony Road pocházejí z kolekce běžecké obuvi One Series Running, která má ve svém podtitulku Be more human, Buď více člověkem. A jako by i designéři chtěli tento prvek obzvláště zdůraznit, nese bota na své podešvi stylizovaný otisk lidského palce. Tenhle otisk ale potěší nejen daktyloskopy, ale i běžce.

Podrážka je viditelně odlehčovaná. Bílá měkčená mezipodešev s udávaným dropem 6 milimetrů přechází v jednotlivé segmenty polepené na nejzatěžovanějších místech tenkou vrstvou odolné pryže. Podrážka se tak redukuje na mozaiku malých dílků s velkými rozestupy, což jistě uspořilo pěkných pár gramů. Podešev je bez zbytečných výztuh, flexibilní ve všech směrech. Jejích více než 15 milimetrů pěny dává dostatečné tlumení při zachování poměrně vysoké sensibility vůči nekomplikovanému podkladu.

Svršek v barvách radioaktivního pomeranče je bezešvý. Lehoučká a prodyšná síťovina nese zpevňující nástřik jen na potřebných místech ‒ na špičce, kolem nártů a paty. Dlouhatánský tenký jazyk je pojednán značně netradičně. K botě je přichycen ve spodní části, navíc je ale také na své horní vnitřní straně krátkým stehem přišit ke svršku, aby se zabránilo jeho posunům. Jednoduchá a účinná metoda.

Ploché tkanice procházejí sedmi průstupy. Klasické dírky jsou v oblasti nártů na dvou místech nahrazeny pevnějšími plochými očky. Vnitřek boty je odlehčeně spartánský, dobře větrá. Vložky jsou do bot vlepované, aby se ani při těch nejvyšších rychlostech neposouvaly.

PLUSY
lehké
prodyšné
fixovaný jazyk
dostatečné tlumení
trvanlivá podešev
MÍNUSY
absence odrazek
malé potíže s potahem vložky
HMOTNOST
378 gramů (pár, pánská 42)
CENA
lze koupit i pod 1500 korun

Celkově jde o lehkou rychlou botu s dobrou výdrží, která byla testována nejen na oválech a zpevněných komunikacích (k čemuž je výhradně určena), ale také na prašných a kamenitých cestách s ostrým vápencovým štěrkem. K tomuto účelu se nehodí, ale v rámci testů Racery ze 120 pokusných kilometrů absolvovaly v drsných podmínkách více než polovinu. S velice slušným výsledkem: Opotřebení je patrné pouze na přední vnější hraně a pod kloubem palce. Svršek přežil zcela bez úhony.

Při nákupu obuvi je ovšem třeba dbát zvýšené opatrnosti. Bota je poměrně úzká a, zdá se mi, také o něco delší, než by odpovídalo standardnímu číslování velikosti u této značky. Nespoléhejte tedy na své dřívější zkušenosti a v obchodě vše řádně odzkoušejte. Pokud pomineme absenci reflexního materiálu (s jehož opodstatněním se u závodních bot asi příliš nepočítá) se vyskytl jediný drobný nedostatek: U jedné z bot došlo k malému odlepení vnitřní látky od vložky, což zatím nepůsobí žádné problémy, bez včasného zákroku s lepidlem v ruce by ale později mohlo vést k tvorbě puchýřů. Bráno kolem a kolem jde o velice slušnou závodní botu s optimem až 20-30 kilometrů za cenu příznivou k širokým lidovým vrstvám.

Reklama

Související témata:
Otisk