Hlavní obsah

Dnes je mezinárodní den jednoho sportu. Víte jakého?

GRD má svůj původ ve Spojených státech amerických. Na rozdíl od podobných tamních vynálezů ‒ ano, řeč je o Santovi, kolovém nápoji s vlezlou reklamou nebo sociální síti Kniha obličejů ‒ to zase není až taková blbost. Řeč je o svátku, který každoročně připadá na první středu měsíce června. A to je právě dnes. Takže pojďme slavit! A jak?

Foto: Profimedia.cz

Ne každý den je svátek. Dnes ale ano! Poděkujme za něj Běžíškovi.

Článek

Nejlépe samozřejmě pohybem, konkrétně během. Global Running Day (GRD) k tomu ostatně vyzývá. Den všech běžkyň a běžců vznikl původně jako Národní den běhu (National Running Day) ve Spojených státech v roce 2009. Od té doby se tento svátek šíří světem do všech stran a všech zemí.

Letos se předpokládá účast více než dvou milionů lidí z celého světa na některé z oficiálních akcí k tomuto svátku. Konat by se měly ve 164 zemích. Nejbujařejší kratochvíle se samozřejmě budou odehrávat v Severní Americe, kde nic nenechávají náhodě. Do akce se zapojí většina jednotlivých států USA. Zakoupit můžete nejrůznější tematická trička. K dostání jsou dokonce i speciální visačky na dveře ‒ až vás šéf bude hledat v práci, bude vědět, že jste dnes měli extrémně dobrý důvod se mu na všechno vybodnout.

Pořádají se nejrůznější oslavné akce a závody. Zapojen je také největší běžecký magazín světa The Runner's World. Světový den běhu je využíván jako příležitost oslovit i neběžce a vyzvat je, aby to protentokrát zkusili. Samozřejmostí jsou tak i nesoutěžní běhy určené nejširší veřejnosti. Na druhou stranu najdete i velmi ambiciózní projekty pokoušející se o zdolání světového rekordu nebo o zápis do Guinnessovy knihy rekordů. Někde běhají na páse, někde se snaží o štafetu běžící kontinuálně celých dnešních 24 hodin.

U nás je svátek teprve v plenkách. Oficiální termínovka běhů hlásí třeba Kondiční běh na Kuňku, Vítkovskou desítku nebo trochu recesistický běh Od pípy k pípě. Nevadí. Zkuste zkrátka dnes pomyslet kromě všech Ivet či Slavojů také na všechny běžkyně, běžce i na běh samotný. Anebo si třeba i slavnostně zaběhat. A když to uděláte opravdu hodně okázale, třeba se vám za to 24. prosince Běžíšek odmění.

Zapojíte se do oslav Mezinárodního dne běhu?
Ano, tento významný den je potřeba řádně uctít.
34 %
Nevím jistě, možná budu s běžci jen v myšlenkách.
22,2 %
Ne, patřím mezi nerudné důchodce a odmítám jakékoli veselice!
43,8 %
Celkem hlasovalo 564 čtenářů.

Reklama

Související témata: