Hlavní obsah

TEST: Běžecké šortky Compressport Run Short Multisport ‒ stimulace a regenerace

Josef RendlSport.cz

Renomovaná švýcarská firma přichází na běžecký trh s další novinkou – generací nových běžeckých šortek. Zkušený výrobce sportovního oblečení, zejména pro vytrvalostní sporty, je znám svou precizností ve zkoumání neprošlapaných cest konstrukce doplňků, které fungují.

Foto: compressport.com

Kompresní šortky v akci.

Článek
Fotogalerie

Compressport je značkou, jejímiž celosvětovými ambasadory jsou hvězdy mnoha sportovních odvětví, od triatlonu až po lezení ve vysokohorských terénech. Z řady renomovaných hvězd můžeme jmenovat třeba triatlonisty Craiga Alexandra či Slovenku Kristinu Lapinovou, z českých běžců republikového šampiona v půlmaratonu Víta Pavlištu či účastníka Spartathlonu Radka Brunnera. Kromě profesionálů je ovšem také cíleno na širokou masu „hobíků," kteří mají rádi komfort a kvalitní materiál.

Šortky jsou určené především na běžecké disciplíny v náročném horském terénu, ale fungují i na delších silničních závodech. Díky propracovanému systému tkaní působí jednotlivé části šortek kompresí na různé partie svalových skupin. Kromě stlačení svalů dochází i k jejich ochraně, zvláště hrozí-li riziko křečí, přetížení a natržení. Při dlouhých bězích v těžkém horském terénu jsou tyto vlastnosti více než vítané. Díky stažení svalů a zúžení krevního řečiště dochází ke zrychlení krevního oběhu a tím je sval rychleji okysličován a zároveň i účinně detoxikován. Působení těchto vlastností šortek se projeví až za delší dobu, kterou strávíte v aktivním pohybu. Vyzkoušeli jsme delší běhy nad 20 kilometrů a při těchto distancích už byl patrný rozdíl.

PLUSY
výborná přilnavost a elasticita
protiskluzový potisk na stehnech
podpora regenerace
propracovaný střih a funkčnost jednotlivých partií
praktická kapsička
MÍNUSY
riziko natržení při neopatrném oblékání
„průhlednost" tkaniny v některých částech
VÁHA
110 gramů
CENA
2490 korun

Bylo by naivní si myslet, že i s využitím komprese těchto šortek budete po několikahodinových štrekách v těžkém horském terénu čerství jako rybičky. Nicméně vhodně situovaný tlak na namáhaných partiích umožní vašemu pohybovému aparátu vydržet déle a ve vyšší intenzitě bez zbytečně destruktivních následků pro svalová vlákna.

Střih do písmene V, černá barva a bílý silikonový potisk působí harmonicky a funkčně. Funkční je i uzavíratelná kapsička v zadní části šortek, do které se vejdou klíče či energetický gel. Dejte pozor při prvním oblékání, protože přílišná zbrklost může vést ke zbytečnému roztržení látky. Šortky je vhodné oblékat s citem a pozvolna. Vysoká míra elasticity vytváří pocit dynamiky, ruku v ruce s volností pohybu. Lehkost a vzdušnost materiálu propůjčuje dojem, že máte na sobě „druhou kůži." Stejně jako jsou kompresní podkolenky na lýtka ideální k dobré regeneraci, i tyto šortky stejné značky splňují svůj účel.

Nezapomínejte na pečlivý výběr a vyzkoušení, každá velikost má jiné parametry a hodí se na jiný tvar stehen. Šortky se dají vyprat ve vlažné vodě bez avivážních prostředků na 30 stupňů.

Reklama