Hlavní obsah

Prázdniny se blíží – běhu zdar!

Praha

Čas prázdnin a dovolených klepe na dveře, dlouhé dny a pěkné počasí přejí běhu ve všech podobách i vzdálenostech. Jistě i vy plánujete, že si do toho svého kufru či báglu přidáte i běžecké svršky. Jak ideálně skloubit běhání s aktivitami i zájmem ostatních členů rodiny na dovolené?

Foto: Profimedia.cz

Dovolenou můžete proměnit ve výcvikový tábor.

Článek

Letní smažky

Pláž, písek, kniha, bikiny, mix-drinky, smažit se ze všech stran a občas podlejt. Ideální relax. Jenže kombinace letní smažky s dobrou místní kuchyní, zmrzlinami a frapíčky není pro postavu ani formu úplně ideální. Nejlepší je vyběhnout brzy po ránu, ještě před snídaní. Není ještě takový hic a neproudí kolem davy lidí. Ti teď ještě dospávají po večerních pařbách. Jedinými společníky jsou v tu dobu místní pejskaři, ranní plavci, občas nějaký ten běžec a personál u hotelů či obchůdků chystající se na nadcházející den. Vstát ráno dříve o hodinu či víc není vždycky příjemné, ale - máte odpracováno a už můžete zaslouženě lenošit.

Cvičit se ale dá i později během dne – na pláži, ve vodě a jakkoli. Kromě pohodového plavání tak ráda zařadím posilovací kolečko v mělké vodě, nebo prvky běžecké abecedy. Běhat samozřejmě můžete i večer – nicméně davům lidí ani horku se tou dobou prakticky nevyhnete. Můj tip, kde se běhá nejlépe: Zdaleka nejlepší pláže, písčité a dlouhé a super k běhání naboso má řecký ostrov Kos v oblasti Marmari a přilehlém okolí. Tam je také v jednom místě teplý léčivý pramen, kam místní cestovky pořádají výlety – nebo si můžete půjčit auto (je to už kousek dál) - a dojet si kdykoliv. Ideální regenerace zejména tehdy, máte-li co léčit nebo si i v rámci dovolené dopřejete i náročnější trénink.

Kopečkáři a kolečkáři

Patříte-li k těm, pro něž není žádný kopec dost velký a představa ležení na pláži vám zvedá husí kůži, určitě nachodíte, najezdíte, nalezete i naběháte tolik, že už na to „jít si zaběhat" zpravidla nemáte ani myšlenky, ani plány. Máte to zkrátka jako intenzivní soustředění a zároveň i velmi prospěšný jiný druh pohybu, kdy si odpočinou během tolik exponované svaly a šlachy, zaberou zase jiné části těla a kondici tak zaručeně buďto udržíte, nebo ještě vylepšíte. Trochu jiná situace bude snad jen tehdy, pokud na takové dovolence s rodinou nebo přáteli budete výkonnostně úplně jinde. Pak se přes den nejspíše přizpůsobujete jejich tempu, nicméně budete-li si chtít přidat, skočte do toho rovněž nejlépe s ránem či večerem.

Plavu si, ani nevím jak

Nevím jak vy, ale nejvíce toho naplavu právě v létě. Nejste-li triatlet nebo pravidelný celoroční konzument bezpočtu bazénů tam a zpátky, budete na tom asi dost podobně. Plavání představuje ideální aerobní aktivitu, kde zaberete celým tělem a posílíte dech – a zároveň i skvělou regeneraci. Na to, aby to tak bylo, však nestačí se jen tak smočit, ale dát si nějakých těch pár set metrů. Jelikož nejsme ryby a voda není naším živlem, jakkoliv ji máme rádi, buďme obezřetní. Každý rok se utopí okolo dvou set lidí u nás, a to i tehdy, když plavat umí.

Moře má svá specifika, hlavně vlny. Není proto dobré plavat daleko od břehu, ale spíše břeh kopírovat v přiměřené vzdálenosti. Vysílení může přijít kdykoliv. Zcela bezpečni nejste ale ani v českých vodách – může vás postihnout křeč a podobně. Na delší vzdálenosti proto určitě neplavejte sami. Na co ještě u plavání pozor? Málokdo plave technicky správně. Většina z nás si nemáčí příliš hlavu a neumí ani dýchat do vody, a tak především u stylu „paní radová" hrozí riziko přetížení šíjové oblasti a krční páteře. Vyhnout se mu lze vylepšením techniky, vědomým uvolňováním šíjového svalstva a zapojením více svalů trupu, střídáním stylů (na břiše, na zádech) a protahování, když právě neplavete.

Reklama

Související témata: