Hlavní obsah

Můžete žít o dost déle, stačí každý druhý den něco dělat

Kodaň
Aktualizováno

Podle nejnovější studie publikované v odborném časopise Progress in Cardiovascular Diseases běhání skutečně prodlužuje život. V poslední době se tento druh pohybových aktivit značně rozšiřuje a tisk je plný zmínek o dokonalých běžeckých botách nebo běžecké euforii (runner’s high). Ukazuje se, že za během by mohlo být i něco více než jen dobrý pocit, že člověk udělal něco pro sebe a své zdraví. Vědci nyní zcela reálně hovoří o tom, že běh prodlužuje lidský život.

Foto: Profimedia.cz

Stačí trochu běhat - a život je hned delší.

Článek

„Lidé, kteří běhají, žijí v průměru o tři roky déle než ti, kteří tak nečiní," zní úvodní věta jednoho z odstavců studie. Ta nakombinovala nejnovější výzkum s daty nashromážděnými před třemi lety. Z nich vyplývá, že pravidelný běh snižuje riziko předčasného úmrtí o 25 až 40 procent.

Uvedené prý dokonce platí i s ohledem na kouření, pití alkoholu nebo určité civilizační choroby. Pokud daná osoba trpí na vysoký tlak nebo obezitu, jestliže pije alkohol či kouří, stále platí, že běh prodlouží její život v podstatě stejným způsobem. Řeč průměrných hodnot mluví o tom, že se nejčastější a nejrozsáhlejší zdravotní benefity projevovaly u lidí, kteří běhali kolem čtyř hodin týdně. Tento fakt prý je sám o sobě schopen prodloužit lidský život o tři roky.

Podobného efektu lze prý dosáhnout i u jiných pohybových aktivit, jako je chůze nebo cyklistika, ovšem zde je snížení rizika předčasného úmrtí pouze na úrovni 12 procent. Vědci se snažili odpovědět si na otázku, proč právě běhání je takovým „elixírem života". Odpovědí je jejich zjištění, že běžci vedou globálně vzato zdravější životní styl, udržují si přiměřenou váhu, většinou se vyhýbají kouření, pijí méně alkoholu. Studie ovšem nedává odpověď na to, zda právě takovéto lidi následně přitahuje běh, či zda se takovými lidé stávají poté, co začnou běhat.

Ostatní sportovci ale nemusí být příliš smutní. Běh kombinovaný s ostatními sportovními aktivitami může přinášet stejné efekty jako ve své ryzí formě. Jiné druhy sportů mohou přispět nárůstem a posílením svalové hmoty nebo zpevněním skeletu. Regenerační druhy jako třeba jóga zase přispívají k lepšímu zotavování a celkové vyváženosti organismu.

Pokusy na zvířatech mnohokrát potvrdily, že nejjistější cestou dlouhověkosti je kaloricky omezená dieta. Omezí-li se v rozumné míře kilojouly, zvyšuje se doba dožití. V lidské říši je klíčem stejný přístup k běhání. Není třeba hlásit se hned na maratony. Podle dánské studie na snížení rizik úmrtí na kardiovaskulární problémy postačí týdně naběhat 10 kilometrů v rámci tří výběhů za týden. To znamená uběhnout každý druhý den tři čtyři kilometry. To už nezní tak strašně, co říkáte?

Reklama