Hlavní obsah

Stařec nechává pětinu startovního pole za sebou. A chce víc!

Vancouver

„Prostě se dej do toho!“ říká Terry Byrne, když jej někdo požádá o radu, jak skutečně vyběhnout nahoru po obřím skokanském můstku. Ve svých 76 letech má čiperný stařík zkušeností na rozdávání. Vždyť tréninkovou trasu na nejtěžší běžeckou „čtvrtku“ Red Bull 400 má naběhanou více než 2000krát.

Foto: Red Bull Content Pool

Terry Byrne, stařík, co to nejspíš nandá i vám.

Článek
Fotogalerie

Terry Byrne z jižního Vancouveru je doslova expertem na tratě s extrémním převýšením. Jeho tréninkovým parťákem se stala trailová trať Grouse Grind, která sice měří jen něco málo pod tři kilometry, která ale i na této krátké vzdálenosti vykazuje 853 metrů převýšení. To je skutečné peklo! A tento kanadský důchodce nechal tímto peklem projít své nohy už 2212krát.

Bývalý prodejce letenek strčí do kapsy i mnohem mladší ročníky, ačkoli na oficiálních závodech patří mezi ty úplně nejstarší účastníky. Stoupání 140 metrů na 400metrové trati jej nechává zcela chladným. Co na tom, že jde o stoupání v průměru 35 %, tedy o tak zhůvěřilý náklon, že například na běžeckém pásu vůbec nejde nastavit? Natrénovat na takovéto kopce tak jde pouze v reálném terénu.

Unikátní závod Red Bull 400 se koná také na skokanském můstku v Harrachově. Vyzkoušet si „nejtěžších 400 metrů svého života" můžete už 11.-12. srpna.

Pro nováčky má ostřílený matador jasné a stručné rady ‒ drž přímou linii, běž v botách, které máš vyzkoušené, oblékni se lehce. Nasaď odpovídající rychlost a frekvenci kroků a dej se do toho! Sám uznává, že je poměrně těžké se na tento závod připravit. Kanaďané to mají mnohem těžší i v tom, že samotný skokanský můstek je přístupný pro běžce pouze v den samotného závodu. To my v Česku máme větší štěstí. Do Harrachova si můžete zajet potrénovat na můstek téměř kdykoli.

Sám Terry se ale nedře jen tak nazdařbůh a pro nic za nic. Jako součást své motivace má i charitu. Běhá pro nadaci podporující dětskou nemocnici. A pro letošní ročník čtyřstovky má další ambiciózní cíl: Chce překonat svůj nejlepší čas 8:44 a dostat jej na úroveň osmi minut nebo ještě níže. To by znamenalo, že ve svém pokročilém věku nechá pětinu značně mladšího startovního pole za sebou.

Reklama

Související témata: