Hlavní obsah

Pecky poslední sezóny – Volíme největší bomby běžeckého léta

René KujanSport.cz

Podzimní rovnodennost už máme úspěšně za sebou a s prodlužujícími se nocemi a krátícími se dny je nejvyšší čas zhodnotit uplynulou běžeckou sezónu. Abychom si rozuměli: Ještě není čas hodnotit naše maratónské výkony, to až podzim se svými milosrdnými teplotami ukáže, co jsme v letošní přípravě všechno předvedli, ale letnímu vybavení už pomalu zvoní hrana. Co nás tentokráte v redakčních testech nejpříjemněji překvapilo?

Foto: Profimedia.cz

V běžeckém světě najdete pecky bez ohledu na sezonu. (ilustrační foto)

Článek
Fotogalerie

Třešniček na dortu nemůže být za celý sad, a tak jsme se i my rozhodli věnovat titul Pecka sezony vždy pouze třem předmětům za celé jedno období. Našimi redakčními testy prošlo bezpočet bot, běžeckých technických novinek, oblečení, doplňků i stravy. První pecka pochází z kategorie běžecká obuv.

Hopsavé boty Saucony Freedom ISO

Vzhledem poněkud futuristická, ba přímo kosmonautská obuv. Určitě vás zaujme kovově modrý lesk metalického svršku a příjemně překvapí skutečnost, že je vlastně posetá odrazkami, ačkoli to na první pohled nepoznáte. Ten pravý poklad – a také důvod umístění v naší anketě – se ovšem skrývá v její podešvi. I tam vás snad příjemně překvapí barevné provedení, co ale oceníte ještě mnohem více je neskutečná návratnost energie. Při správné technice běhu ucítíte, jak vám chodidla přímo odskakují od asfaltu a vy nemáte jinou možnost než běžet s větrem o závod. Někoho asi trochu zarazí cena, ale spočítejte si zase, kolik s Freedomy ušetříte za hektolitry hopsinkové šťávy, kterou byste jinak ke stejnému požitku nutně potřebovali!

Kompresní triko s vypínačem CompresSport On/Off

S trikem s dlouhým rukávem si letní sezonu většinou úplně nespojujeme. Tohle triko je ale jiné. Díky nové technologii, kdy je látka doslova prošpikována malými dírkami s miniaturními chlopněmi, je použitelné ve velkém teplotním rozsahu. V případě velkého slunečního pražení vám poskytne vítanou ochranu proti škodlivému UV záření a malinké chlopně otevřou větrací otvory naplno, aby tričko mohlo maximálně větrat. Látka sycená vaším potem navíc rovnoměrněji odpařuje a dále přispívá k udržení tepelného komfortu. V případě chladnějšího počasí zůstávají otvory v tkanině zatažené a tělesné teplo je tak lépe zužitkováno.

Čelovka o síle sedmi sluncí a záložní power bankou Fenix HP30R

Je jasné, že tato poněkud větší a těžší (zato však výkonnější a sofistikovanější) čelovka nebude vyhovovat každému. Patří na hlavu každému pravověrnému nočnímu orientačnímu běžci nebo každému, kdo se za tmy pohybuje rychle v nepřehledném nebo neznámém terénu po dlouhou dobu. Hned tři high-end diody poskytnou jak silné bodové, tak i rozptýlené širokoúhlé světlo, a to o spojené síle až 1750 lumenů. Potěší vás i zvýšená odolnost proti vodě, prachu a pádu. A když vám dojde baterie v mobilu nebo navigaci, tenhle buldozer na tmu vás ještě pořád dokáže zachránit: Jeho battery pack může totiž zároveň posloužit jako power banka.

Oceněné propriety svým původem sice spadají do sezóny jaro/léto 2017, ale u nás v redakci věříme, že pokud jste si k nim nalezli cestu, výborně se šiknou i do nastávajícího astronomického podzimu. Ať vás na vašich běžeckých stezkách provází ve znamení Vah nejen Slunce, ale i Síla!

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:
• Saucony Freedom ISO• Compressport On/Off bílá• Fenix HP30R

Reklama

Související témata: