Hlavní obsah

Historicky největší výzva atletiky se dočkala filmového zpracování

Praha

Kdo by neznal National Geographic, měsíčník téměř kapesního formátu zabývající se vědou, geografií, historií i dalšími aspekty světového a kulturního dění. Jeho žlutě zarámovaný formát vychází kontinuálně už od roku 1888, překládán je do několika desítek světových jazyků a čísla prodejnosti se točí v miliónech měsíčně. Jen málokdo by si ale toto periodikum spojil také se sportem. Nyní z dílny NG vychází film popisující detaily rekordního maratónského pokusu. A určitě stojí za shlédnutí.

Foto: nike.com

Je magická hranice tak nepřekonatelná, jak se zdá?

Článek

Tradičně brilantní kamera, dramaturgie snímku i informační náplň dávají tušit, že toto je další snímek z dílny National Geographic, který shlédnete téměř bez dechu ‒ pokud vám běhání alespoň trochu něco říká, a možná i v případě, kdy vám nic neříká ‒ a ke kterému se určitě rádi ještě vrátíte.

Snímek Breaking2 popisuje napůl vědecký, napůl sportovní pokus o posunutí hranic lidských možností až za úroveň, o níž mnozí pochybují, že je vůbec možná: zaběhnout 42 195 metrů v čase pod 120 minut, tj. každý ze 42 kilometrů zaběhnout rychleji než za 2 minuty a 51 vteřin. S celým týmem expertů za zády se o to před vašimi zraky budou pokoušet ostřílený keňský maratónec Eliud Kipchoge, světový půlmaratónský rekordman Eritrejec Zersenay Tadese a dvojnásobný vítěz nejstaršího městského maratónu světa benjamínek Lelisa Desisa z Etiopie.

Bál jsem se maratónů, protože jsem byl mladý. Lelisa Desisa

Tvůrci téměř hodinového dokumentu nás zavedou na závodní okruh formule 1 v italské Monze, který byl vyhodnocený jako nejlepší místo pro rekordní pokus. Živými dialogy protagonistů se prolíná strojově znějící hlas z vysílačky. Je brzké ráno, temnotu na trati prořezává jen pár vzdálených lamp a podivná zelená světélka přimontovaná na zbrusu nové Tesle. Do startu zbývají dvě hodiny...

Nikdy jsem se nechtěl stát běžcem. Zersenay Tadese

Odpočítávání samotného startu na vás zapůsobí stejně dramaticky, jako by šlo o start raketoplánu NASA z mysu Canaveral. Tři borci na trati s ambicí stát se nejrychlejšími muži planety. Před nimi elektrický vůz s časomírou a ti nejlepší vodiči v šípové formaci. Hon za rekordy může začít! Ale nešlo by o National Geographic, kdyby se promyšleně nevklínily velice vkusně a napínavě pojaté medailonky hlavních protagonistů a medailonek toho nejdůležitějšího ‒ samotného maratónu.

Můj život byl tvrdý. Nikdy jsem si nestěžoval a nikdy nebudu. Eliud Kipchoge

Nekonečná vědecká měření zatížení svalového aparátu, efektivity běžeckého stylu, množství spotřebovaného kyslíku, kontrolní půlmaratón na oválu pro nejrychlejší závodní vozy světa v březnu, aby v květnu mohlo dojít k velkému finále. Statická kamera střídá dynamickou, stativ se mění ve vrtule dronu. Vše je v pohybu, aby se po dvou hodinách mohlo zastavit na cílové čáře. Ačkoli pouze na chvíli. Nastal znovu čas začít pracovat na historii. A vy tak nějak cítíte, že afričtí běžci ještě neřekli poslední slovo. Breaking2 žije dál.

Film je volně dostupný na internetu.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články