Hlavní obsah

TEST: Větrovka CompresSport Hurricane ‒ vhodné i pro velbloudy!

René KujanSport.cz

Tuto bundu navrhnul švýcarský výrobce hlavně pro trail runnery, kteří se na horách mohou s alespoň menším hurikánem klidně setkat. Pokud mezi ně také patříte a jste zrovna na lovu nějaké té vhodné oděvní součástky, mohla by vás zaujmout. Její ďábelsky černo-červená kombinace s kouzelnými zády prošla naším redakčním uživatelským testem. Jak to dopadlo?

Foto: compressport.com

CompresSport Trail Hurricane Jacket - větrovka pro milovníky terénů.

Článek
Fotogalerie

Lehoučká bunda má hned několik zajímavých řešení, nad nimiž se asi se zalíbením pozastavíte. Hned, co ji vezmete do ruky, vás pozitivně překvapí její váha. Tenoučký materiál ochrání před větrem, zároveň nechá prostupovat pot a dostávat se na vnější stranu tkaniny. Látka má vodoodpudivou úpravu. To sice neznamená, že ji můžete používat místo pláštěnky, ale nějakou tu jemnou spršku přeci jen vydrží, než látkou a švy pronikne voda dál. V první řadě jde přeci jen o větrovku.

Co vás zaujme asi hned na první pohled, je zip umístěný mírně zešikma, takže jeho zakončení nesměruje přímo pod bradu (kde zipy většinou páchají nějakou neplechu – dřou, jsou nekomfortní), ale míří někam pod levé ucho. To je dobré řešení. V případě nedopnutí zipu vás ale může mírně nepříjemně překvapit, když vás ve větru pravý cíp trochu profackuje. Nenechte se vyvést z rovnováhy, řešením je přehnutí cípu a jeho vložení dovnitř. Navíc vám takto vznikne větší větrací prostor než u standardního řešení.

Správná větrovka by měla mít také kapuci. A Hurricane správná větrovka je. Její se smyslem pro detail tvarovaná pokrývka hlavy má v týle všitý elastický proužek. Individuální detaily pak doladíte obvodovou gumičkou se stahováním po obou stranách. Užitečný je i malý vyztužený kšiltík, který bude částečně krýt vaše oči a tvář před větrem, deštěm, sluncem, sněhem.

Rukávy bundy jsou prodloužené. Elastické obšívky na koncích vytvářejí také průstupky pro palce. Ty zabrání shrnování rukávů při prudkých pohybech nebo při prudkém větru, zároveň také přispějí k zateplení dlaní.

Asi nejzajímavější část bundy najdeme na zádech. Tam se uplatnil rozsáhlý panel s technologií On/Off (jak ji známe už z testovaného stejnojmenného trika). Tkanina je zde bohatě strukturovaná a střídají se tu celkem tři druhy úpravy. Výsledná kombinace vykazuje vysokou pružnost (panel se může v různých směrech natahovat až na téměř dvojnásobek svého původního rozměru), která určitě není samoúčelná. Představte si, že běžíte po horách a s tím, jak stoupáte, přichází větší chlad a zvedá se také vítr. Normálně byste museli zastavit, sejmout batoh, navléknout větrovku, nasadit batoh a pak teprve běžet dál. S Hurricane nic takového neřešíte. Trailový běžecký batoh necháte na zádech, jen přetáhnete větrovku a pohodlně zapínáte. Vše samozřejmě za běhu.

Prodloužená zadní část kryjící oblast ledvin i v hlubokém předklonu a obvodové stahování na gumičku kruhového průřezu je standardem, který nemůže chybět. Příslušnou svorku najdete na levém boku.

PLUSY
výborná ochrana před větrem
elastická záda s patentovaným odvětráváním
možnost nosit batůžek po bundou
propracovaná kapuce se stahováním a kšiltem
prodloužené rukávy s průstupkami na palce
prodloužený zadní díl
možnost sbalit do kapsičky
MÍNUSY
suchý zip na kapse
HMOTNOST
117 gramů
CENA
3800 korun

Pod elastickým zádovým panelem se skrývá malá zakulacená kapsička na suchý zip. Sama nese reflexní nášivku ve tvaru loga výrobce. Její krycí léga má reflexní nástřik vyvedený do nápisu ATHLETE. V případě potřeby je kapsa vymyšlena také jako pytlík na sbalenou bundu. Stačí kapsu převrátit naruby a bundu do ní napěchovat. Situaci, kdy ponesete sbalenou bundu v ruce, vám ulehčí elastický pásek, který zabrání například nechtěnému vyklouznutí balíčku z ruky.

Použité materiály budí důvěru a zpracování je opravdu precizní. Při pohybu je přední polovina běžce chráněna před vichrem, zatímco zadní, nejexponovanější část může pohodlně a regulovaně odvětrávat. Prodloužená záda, prodloužené rukávy, propracovaná kapuce, stahování kolem ní i v pase, excentrický zip, to vše přispívá k tomu, aby se trail runner cítil i v náročných horských podmínkách jako doma. Snad jen standardní suchý zip na kapsičce mne zarazil. Obávám se, že ten by mohl při balení nebo při praní v pračce napáchat škodu na některých jemnějších tkaninách větrovky. Raději bych ho vyměnil třeba za nějaké odlehčené druky.

Hurricane je k mání ve dvou barevných provedeních: buďto v černé, nebo v bílé barvě, vždy s červenými doplňky. Navíc se ve stejné úpravě prodává také vesta Hurricane Vest. Ta je samozřejmě bez rukávů a kapuce.

Reklama