Hlavní obsah

TEST: Běžecké boty Puma Ignite Netfit ‒ síť nekonečných možností

René KujanSport.cz

Pokračování výrobní řady běžeckých bot Ignite s divou kočkou ve znaku má zajímavý vývoj. Boty nejrychlejšího muže světa v běhu na 100 metrů Usaina Bolta se dostaly do další, velmi zajímavé fáze. Můžete zapomenout na všechno, co jste ve světě běžecké obuvi viděli, protože Netfit je něco úplně jiného. Vytváří kategorii samu pro sebe s tak širokými možnostmi individuálních úprav šněrování, že můžeme snad bez nadsázky říci, že něco takového tu ještě nebylo.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Běžecké boty Puma Ignite Netfit

Článek
Fotogalerie

Než se dostaneme k tomu nejzajímavějšímu na botě ‒ ke svršku, pojďme to vzít od podlahy a zastavit se krátce také u podrážky. Udávaný drop je příjemných 6 milimetrů. Podešev rychlé silniční boty tvoří hned tři druhy pryže a zdá se, že jde o slušně vyladěnou kombinaci, která dobře drží jak na suchém, tak i mokrém asfaltu. Překvapivě dobře si podrážka vede také v lese, a to i za mokra, ačkoli pro takový terén samozřejmě není určena. Polní cesty s Netfitem raději úplně vynechte. Její mělký dezén dobře vyladěný pro silnice si s případným bahnem a dalšími nečistotami ve svých tenkých drážkách moc neporadí. Podrážka je spíše měkčí a při běhu máte minimálně zpočátku příjemný pocit plutí krajinou na magnetickém polštáři. Nevýhodou je její o trochu vyšší hmotnost.

Ale teď už k nevídanému svršku. Ten je tvořen hned dvěma vrstvami, které se vzájemně překrývají. První vrstvu tvoří elastický knit (moderní úpletový druh tkaniny) připomínající svými vlastnostmi tužší ponožku obepínající s citem celou nohu. Kolem horního okraje nártu a kolem kotníků a achilovek je příjemný vyvýšený okraj. „Ponožkovou" úpravou úplně odpadá jazyk, což určitě výrazně přispívá ke komfortu jak obouvání, tak samotného používání za běhu. Pro snazší nazouvání je na horní straně nártu našito očko.

Druhá vrstva svršku je ono mocné kouzlo, které z Netfitu činí to, co je. Až daleko za kotníky sahá jednolitá síťovina ze statických vláken (vlákna sama o sobě jsou naprosto tuhá, přizpůsobování síťoviny probíhá na základě posunu jednotlivých ok sítě vůči sobě) a šestihrannými oky. Její okraje jsou vyztuženy plastickou navářkou. Na botě ‒ až na výjimku poslední dvojice dírek ‒ zcela chybí jakékoli průstupky na tkaničky. Ty se totiž provlékají přímo samotnou síťovinou a poskytují tak naprosto nepředstavitelné kombinační možnosti utahování bot pomocí tkanic.

PLUSY
příjemná, pohodlná a rychlá bota
téměř nekonečné možnosti kustomizace systému zavazování
svršek ponožkovité konstrukce bez jazyka
dvě sady tkaniček v ceně
podrážka dobře držící za měnících se podmínek
MÍNUSY
mírně vyšší váha
žádné reflexní prvky
HMOTNOST
339 gramů (jedna bota, pánská 42 EU)
CENA
kolem 3500 korun

Botu si tak do značné míry můžete upravit podle tvaru svých chodidel, ať už máte nárty vysoké či nízké, chodidla široká či úzká. Pomocí různých kombinací provlečení tkaniček můžete posílit stabilitu v úrovni paty i nártu. Možností je opravdu mnoho. Jen když si spočítáte očka pouze na kolmici k podložce (samozřejmě jsou i další možnosti při navázání tkanic více či méně zešikma), vychází vám neuvěřitelný počet 15 625 možných kombinací zavázání, a to pouze z jedné strany boty! Tedy hodně přes 15 000 způsobů uvázání v případě, že na obou stranách boty provléknete tkaničku stejným očkem. Další teoretické možnosti nás přivádějí k číslům absolutně přesahujícím naši představivost.

Celý svršek včetně prostoru u přetažené špičky je po okraji rovněž zpevněn navářkou. Vyměkčenou patu na místě drží plastový stabilizátor s typovým označením a logem výrobce. Bota je hodně příjemná i na delší běhy a je vhodná pro rychlostní tréninky. Je velká škoda, že její hmotnost není trochu nižší, určitě by s ní bylo hodně zábavy i na samotných závodech. Třešničkou na dortu může být fakt, že v krabici spolu s botami najdete také dvě sady různě barevných tkaniček, takže si svou oblíbenou běžeckou botu můžete ještě více individualizovat a vyladit třeba s barvou běžecké čelenky.

Reklama

Související témata: