Hlavní obsah

Britové se motivují k 10 minutám pohybu denně. Není to přehnané?

Londýn

Ministerstvo zdravotnictví Velké Británie má opravdovou péči o občany své konstituční monarchie a dbá o jejich zdraví. Ministerstvem zdravotnictví spravovaná agentura Public Health England rozjela zajímavou kampaň na podporu aktivního životního stylu Active 10, „Aktivní desítku“. Zároveň upozorňuje na hrozivě nízkou úroveň kondice současníků. Zvládli byste vyrovnat se alespoň průměrnému Britovi?

Foto: Profimedia.cz

Deset minut denně není téměř nic, přesto mohou znamenat veliký rozdíl.

Článek

Soudě podle kampaně Public Health England (PHE) pravděpodobně ano. Ze statistik agentury totiž vyplývá, že zhruba 10 % (hodně přes šest milionů lidí) obyvatel Británie mezi 40-60 lety věku není schopno zvládnout ani 10 minut rázné chůze za měsíc!

Je až neuvěřitelné, že v dnešní době raketového rozmachu běhání všeho druhu existují i lidé v produktivním věku, kterým dělá problémy rychlá chůze. A právě s tímto neblahým fenoménem chce PHE rázně zatočit. Kampaň Active 10 vyzývá k pouhým deseti minutám aktivního pohybu denně, který i přes svou značnou časovou omezenost dokáže činit v otázkách lidského zdraví veliké rozdíly.

Kampaň vychází z faktu, že už desetiminutové aktivní intervaly, kdy se tělo a kardiovaskulární systém dostanou do vyšších obrátek, než jsou jejich běžné, má výrazně pozitivní vliv na lidské zdraví a fyzickou kondici. Podmínky jsou stejné jako u joggingu, pouze s tím rozdílem, že se nemusíte převlékat do vhodného sportovního oděvu. Rychleji kráčet dokážete opravdu kdekoli, kdykoli a s čímkoli na sobě.

Je dlouhodobě známo, že aktivní pohyb přispívá ke zlepšení kvality života ve stáří, prodlužuje očekávanou dobu dožití a pomáhá vyhnout se častým civilizačním chorobám, jako jsou třeba cukrovka nebo srdeční onemocnění.

Kampaň Active 10 se ovšem nezastavuje na proklamované desítce, tedy deseti minutách. To má být jen pouhý začátek. Lidé mají postupně zkoušet, kam až mohou dojít. Obrazně i doslova. Na kampaň existuje televizní reklama, ale k mání je zdarma třeba také mobilní aplikace. Ta sleduje aktivní pohyb uživatele, vyhodnocuje jej a stará se také o to, aby jeho motivace stále rostla. Aplikace už dříve dosáhla 100 000 stáhnutí. A co vy? Dělalo by vám 10 minut aktivního pohybu denně problémy?

Jak jste na tom?
Jako průměrný Brit.
5 %
Lépe než Britové.
88,9 %
Hůře než Britové.
6,1 %
Celkem hlasovalo 360 čtenářů.

Reklama