Hlavní obsah

TEST: Běžecká lehká mikina Mizuno Vortex Warmalite - dobrý kompromis do zimy-nezimy

Praha

Do podivné zimy jako je třeba tato, kdy teploty se jen málokde dostávají pod nulu a o sněhu si můžeme nechat jen zdát, je zbytečné brát si na sebe bundu s membránou. Chce to nejspíše něco vzdušnějšího, lehčího a teplého tak akorát. Na klasicky doporučovaný „trojobal“ spodní základní vrstva, střední vrstva hřejivá, horní vrstva neprofoukavá/nepromokavá můžete v klidu zapomenout. Vrstvy stačí klidně jen dvě, horkokrevnější jedinci možná zvládnou i jednu. Možná právě pro tyto účely vám dobře poslouží další kousek z našeho testu.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Běžecká lehká mikina Mizuno Vortex Warmalite

Článek
Fotogalerie

Konvenční fleesky jsou moc tlusté a teplé, běžné běžecké triko s dlouhým rukávem zase příliš tenké? Tak můžete zkusit novou mikinu od japonské značky. Název Warmalite hovoří sám za sebe. Tady se snoubí dostatečný tepelný komfort s lehkostí použitého materiálu. Výrobce zároveň počítá s tím, že Warmalite může dobře sloužit jako střední vrstva i jako vrstva vrchní, koncová. Tomu uzpůsobil i její provedení.

Oděvní součástku jinak nekomplikovaného střihu vybavil vskutku královsky prvky pasivní bezpečnosti. Na obou předloktích najdete reflexní potisk kolem dokola viditelný ve 360° úhlu. Reflexní je i logo na levém pleci a páska na levém rameni i vzadu pod límcem.

Mikina se navléká přes hlavu, k tomu slouží kratší zip s jemnou podkladovou légou a zahnutým zakončením proti škrábání zipu do krku pod bradou. Zimní úprava obnáší prodloužení v dolní části, takže vaše záda a boky zůstávají v teple, a očka na palce na koncích mírně prodloužených rukávů.

Velmi sympatická je podlouhlá kapsa na zip na levém boku. Ta je dostatečně hluboká, aby vám z ní klíče nebo mobilní telefon jen tak nevypadly, ani kdybyste ji omylem na začátku běhu zapomněli zapnout. Její podšívka je jemně síťovaná, takže otevřenou kapsu můžete v případě potřeby využít jako menší nouzovou pomoc při potřebě větší ventilace. Druhou kapsičku (i se zmiňovaným reflexním páskem na jejím zakončení) najdete na levém rukávu těsně pod linií ramen.

PLUSY
lehký a zároveň teplý materiál
rozsáhlé reflexní plochy ze všech stran
prodloužené rukávy s oky na palce
prodloužená spodní část
2 kapsy (bok, rukáv), jedna z nich na zip
MÍNUSY
obě kapsy na stejné straně
materiál zevnitř ochotně žmolkuje
HMOTNOST
278 gramů (mikina)
CENA
kolem 1200 korun (mikina)
kolem 500 (čepice)

I ta je dostatečně hluboká a také dokáže pojmout váš mobilní telefon v případě, že jej chcete mít v doslechové vzdálenosti kvůli hlasu vašeho elektronického kouče. Dobře se do ní deponují třeba i dlouhé tuby energetických gelů nebo menší lahvička s pitím na delší výběh. Záleží na vaší volbě. Je jen trochu škoda, že výrobce nemyslel na vznik určité dysbalance v případě využívání kapes. Obě jsou totiž na stejné straně. Kdyby byly umístěny křížem, běžec by mohl svoji užitečnou zátěž rozmístit rovnoměrněji.

Mikina je vhodná do přechodného podzimního, jarního, ale i zimního období, kdy teploty neklesají pod 0° C. V takových případech může sloužit jako samostatná nebo druhá, koncová vrstva. V případě mrazů dobře zvládne i úlohu prostřední, zateplovací vrstvy.

Ze stejné série pochází také čapka stejné barvy, jakou na sobě nesou svítivě žluté panely mikiny. Mizuno Warmalite Pip je povedená unisexová výborně padnoucí čepice s prodloužením kolem uší a zátylku. Je složena do plastického celku ze šesti panelů (proto tak dobře sedí) a na čele nese reflexní logo výrobce. Celkově to vypadá, že jak mikina, tak čapka jsou ze stejného materiálu, ale není tomu tak. Každá oděvní součástka byla ušita v jiné továrně, v jiné zemi a bohužel musím konstatovat ‒ také z jiného materiálu. Zatímco čepici nelze vytknout vůbec nic ani po několikerém vyprání, materiál mikiny začal (naštěstí pouze z vnitřní strany) žmolkovat ještě před první návštěvou pračky.

Reklama