Hlavní obsah

TEST: Běžecká souprava Saucony Reflex Tight + Sonic Reflex ‒ reflexe Dopplerova efektu

Praha

Dny se nám už trochu prodlužují a tma pomalu ustupuje do pozadí, tohle platí alespoň pro svět běhu. I lidé, kteří za mrazů odmítají outdoorové aktivity, už pomalu začínají vystrkovat růžky a svá běžecká chodidla skrz škvíry svých pootevřených domovních dveří. Je čas večerního běhání za snížené viditelnosti. Jak zvýšit svou bezpečnost? Co třeba novým modýlkem od Saucony, ve kterém budete zářit jako radioaktivní zebra?

Saucony ReflexVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Kdyby se Sheldon Cooper znovu chystal na maškarní za ztělesnění Dopplerova jevu, zcela jistě by sáhnul po nových reflexních elasťácích a běžecké bundě z dílen amerického producenta. A zcela jistě by nás neopomněl poučit o tom, že jeho kostým je pouhým grafickým znázorněním jevu týkajícího se samozřejmě ovšem zvuku a jeho vlnové délky.

Ponechme ale teoretické fyzicky stranou a pohleďme společně na krásné reflexní pásky s proměnlivou šířkou a zároveň značnou hustotou výskytu na novém běžeckém vybavení! Tahle souprava zcela jistě potěší fyziky (teoreticky) a běžce (prakticky). V podstatě celý trup bundy je posetý vodorovným reflexním nátiskem zpředu i zezadu. Ze tmy, kde byste jinak byli zcela neviditelní, se tak po osvícení například přijíždějícím cyklistou či automobilem rýsujete nápadně a nepřehlédnutelně. Černé elasťáky mají stejný potisk od kolen směrem dolů, čímž zcela správně zviditelňují vaši nejpohyblivější spodní část.

Existuje bezpočet nejrůznějších reflexních pásků, které jsem v terénu čas od času z ruky nebo nohy ztrácel. Jsou různé reflexní vesty a další pomůcky s reflexními nášivkami či logy, které se buďto po pár vypráních oloupou nebo postupně ztrácejí své mikro-kuličky způsobující reflexivitu materiálu a tím také pozbývají na účinnosti. U Saucony by to neměl být tento případ. Mikroskopické reflexní elementy jsou součástí kvalitního gumového nástřiku odolávajícího jak praní, tak mechanickému otěru při běhu a pod.

Součástky běžeckého vybavení jsou v prodeji samostatně, takže si můžete svobodně zvolit (třeba i podle svého již zakoupeného dalšího vybavení), co vám bude lépe vyhovovat. Pokud si obleček pořídíte komplet, učiníte ze sebe zcela nepřehlédnutelnou personu nejen temné noci, ale i běžecké komunity. Navíc můžete proužkování využít k poučování svého okolí o změně frekvence zvukového signálu mezi vysílačem a přijímačem v závislosti na jejich vzdálenosti. Třeba když nebudete vědět, jak navázat rozhovor s fajnovou slečnou v parku, nebo co já vím...

PLUSY
velice výrazné reflexní prvky
množství kapes
kvalitní zipy
zvýšená míra pohodlí pro chladné dny
MÍNUSY
nutno důkladně vybrat velikost (např. vršek můžete mít S, spodek M)
obtížněji sehnatelné
CENA
kolem 2000 (kalhoty)
kolem 2700 (bunda)

Běžecké elasťáky vás určitě potěší taky širokou gumou v pase, boční kapsičkou na zip a dvěma skrytými kapsičkami vpředu po stranách zateplení rozkroku. To ostatně ocení muži-běžci obzvláště. Věřte mi, že není nic horšího než přiběhnout domů s omrzlým pindíkem.

Bunda má příjemné pružné lemování jak na koncích rukávů, tak na spodním okraji. Dvě boční kapsy na zip i hlavní zapínání bundy nese tzv. kosticové zipy. To mne nejprve znepokojilo, protože tohle provedení bývá trochu tvrdší a masivnější. Nicméně na zimním vybavení má své opodstatnění, jak jsem posléze pochopil. Kvalitní kosticové zipy z dílen YKK se méně zanášejí například sněhem, méně také zamrzají a snesou mnohem drsnější zacházení než běžně používané zipy spirálové. To se vám může hodit třeba i při manipulaci v tlustších rukavicích.

Připraveno ve spolupráci s Top4Running.

Reklama

Související témata:
Proužky
Fyzika