Hlavní obsah

Američané mají nový shoe doping a chtějí svěťák

Padne světový rekord na maratónské distanci? Padne magická hranice dvou hodin na více než 42 kilometrech? Minimálně v jeden úspěch teď věří americký výrobce sportovního vybavení, jenž krátce před konáním rekordy opředeného London Marathonu vypustil na světlo světa svou novou botu vytištěnou tak říkajíc na tělo Kipchogemu a Farahovi. Právě ti by se měli blýsknout s inovovaným modelem, který slavil velké úspěchy už v loňském roce.

Foto: nike.com

3D tiskárna pracuje na botě, která se nejspíš zapíše do dějin.

Článek
Fotogalerie

Výrobce Nike plnil přední stránky běžeckých médií většinu loňského roku díky svému projektu Breaking2, v rámci něhož mělo dojít k prolomení časové hranice 2:00:00 hodin na maratónské distanci. Tento záměr se úplně nepovedl, přesto se ale Eliud Kipchoge s časem 2:00:25 stal nekorunovaným králem maratónu. Teď by se rád stal i tím korunovaným. Na nohou chce nést opět své rekordní boty, nyní ale ještě s dalšími úpravami. A ke Kipchogemu se připojí další hvězda vytrvalostního běhu Brit Mo Farah.

Revoluční se má stát právě novinka Nike Zoom VaporFly 4% FlyPrint. Poslední sousloví označuje novou technologii trojdimenzionálního tisku svršku. Při ní se na sebe natavují vrstvy termoplastického polyuretanu do výsledné mřížkované struktury. Tím se u bot dosáhlo dalšího odlehčení o 11 gramů na konečných 169 při velikosti pánské 10. Strukturovaná mřížka plní na každém místě svršku jinou funkci. Někde je prioritou prodyšnost, jinde stabilita. Dalším velkým krokem směrem k rekordům, jak výrobce doufá, je minimalizace tření jednotlivých vláken o sebe. 3D tisk navíc umožňuje specifickému atletovi vytvořit botu přímo na míru.

Rekordy přinášející pokrokový svršek teď doplňuje technologii odzkoušenou už loni v italské Monze, kde „kouzelnou ingredienci" tvoří dlouho utajovaná, dnes patentovaná prohnutá destička z uhlíkových vláken vnořená do mezipodešve. Ta má jednak zajišťovat optimální míru pružení, jednak zajišťovat minimální časové ztráty při kontaktu boty s povrchem.

Kouzelné boty poznáte už od pohledu podle paty ostře prodloužené do jakési žraločí ploutve. Ta byla vyvinuta tak, aby minimalizovala zátěž achilovek a aerodynamicky maximálně odpovídala dopřednému pohybu. Nové barvy už jsou jen třešničkou na dortu. Designéři zvolili nevšední efekt přelívání a prolínání červené a zelené barvy, které mají imitovat přirozené tréninkové prostředí keňských běžců s rudou hlínou a zelenou trávou.

Co přinese vylepšený model, který měl už v loňském roce nápadně vysoké zastoupení mezi nejrychlejšími časy světa na dlouhých distancích? Nechme se překvapit. Tu nejzásadnější odpověď přinese už tuto neděli londýnský maratón.

Reklama