Hlavní obsah

TEST: Sportovní láhev HydraPak Stow 500 ml ‒ placatka pro rychlou hydrataci

René KujanSport.cz

Amerického výrobce hydratačních pomůcek HydraPak už z našich stránek znáte. Víte také, že se podílí i na mnoha dalších položkách běžeckého vybavení a jeho produkty najdete i u dalších významných značek například jako součást sportovních batohů. Tentokrát přichází ke slovu netradiční „placatka“. Alkohol do ní ale raději nelijte, pro běh existují mnohem užitečnější tekutiny!

Foto: archiv autora, Sport.cz

Sportovní láhev HydraPak Stow 500 ml - nádoba sbalená na cesty.

Článek
Fotogalerie

Od Stowu existují hned dvě verze ‒ litrová a půllitrová. My jsme tentokráte sáhli po půllitrové variantě, která se krásně vejde třeba do opasku Freebelt a zpříjemní vám tak středně dlouhé výběhy. Při nich určitě oceníte velkou výhodu všech „soft flasků" ‒ lze z nich vytlačit všechen vzduch, takže ani při postupném upíjení v nich tekutina po celou dobu otravně nešplouchá. Stejně jako u většiny dalších lahví i tady existují hned čtyři barevné varianty. Kromě testované tyrkysové je k mání ještě oranžová, zelená a hnědá.

Co se týče kvality zpracování a odolnosti materiálu Stow nijak nevybočuje z řady již osvědčených výrobků. Jeho precizně svařovaný termoplastický uretan vykazuje velkou odolnost jak v tahu a krutu, tak i na úrovni oděru. Pokud se vám podaří roztrhnout láhev holýma rukama nebo ji poškodit více i méně běžným používáním, jste hodni toho, abyste Terminátorovi potřásli rukou. Plná i prázdná láhev si od vás nechá líbit nejrůznější obhroublosti a nevadí jí ani, když si na ní ustelete.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Sportovní láhev HydraPak Stow 500 ml - láhev s odměrnou stupnicí.

archiv autora

Láhev Stow má výrazně elipsovitý průřez, jak se na placatku patří. Nechybí tradiční odměrná stupnice po 10 ml a se zvýrazněnými násobky 50 ml počínaje stovkou. „Pracovní teploty" sahají od mrazů až po +60 °C. Výrobcem nejsou mínusové teploty blíže specifikovány, ale skladování v mrazáku při -18 °C snáší Stow dobře. (Pokud byste v létě chtěli zamrazovat láhev naplněnou tekutinou, berte v potaz zvětšování objemu tuhnoucí kapaliny!) Teplotní rozsah nahrává také možnosti mýt láhev v myčce na nádobí. Osobně bych ale raději myl nádobu ručně, už třeba jen vzhledem k menšímu vstupnímu otvoru.

PLUSY
velmi nízká hmotnost
odolnost provedení
praktický otočný uzávěr
očko pro transport nebo ke sbalení láhve
odměrná stupnice
MÍNUSY
užší hrdlo
HMOTNOST
42 gramů
CENA
350 korun

Hrdlo láhve je téměř k nerozeznání podobné standardnímu uzávěru na PET-láhvích, ale přeci jen o kousek nesedí (zde vnitřní průměr 21 mm). Odpadá tak možnost použití standardního víčka, kdybyste náhodou někdy ztratili originál. Ten nese praktický náustek s otočným uzavíráním. Uzavřený náustek otevíráme jeho otočením proti směru hodinových ručiček v úhlu až 180°, čímž zároveň můžeme regulovat jeho průtok. Opět ani u Stowu nenajdete mezi víkem a rezervoárem žádné těsnění. Jejich konstrukce dovoluje tento zbytečný prvek vynechat, aniž by utrpěla těsnost spojení.

Praktické očko umístěné pod ventilem použijete jednak k přenášení, jednak k jednoduchému a skladnému sbalení láhve v případě, že potřebujete, aby po vyprázdnění zabírala co možná nejméně místa. Trápit může majitele snad jen užší vstupní otvor, kvůli kterému bude rezervoár pomaleji vysychat a obtížněji se čistit.

Nosíte s sebou pití i na běh kratší než hodinu?
Ano, je to příjemnější.
7,5 %
Jen někdy, když je vedro opravdu nesnesitelné.
28,3 %
Nenosím.
64,2 %
Celkem hlasovalo 53 čtenářů.

Reklama

Související témata: