Hlavní obsah

Brazílie - Kostarika 2:0Brazílie si oddechla. V nastavení vybojovala na MS první výhru, trefil se i Neymar

MinutaMin. Tým Hráč Akce
90. Coutinho 1 : 0
90. Neymar 2 : 0
Záznam online reportáže

Fotbalisté Brazílie si mohli zhluboka oddechnout. Ve svém druhém utkání na MS se proti Kostarice dlouho nemohli prosadit, ale nakonec slavili výhru 2:0 díky gólům Coutinha a Neymara v nastavení. Spravili si tak chuť po úvodním zaváhání se Švýcary (1:1). Kostaričané utrpěli druhou porážku a už nemohou pomýšlet na postup do osmifinále.

Foto: Max Rossi, Reuters

Brazilec Philippe Coutinho slaví úvodní gól proti Kostarice.

Článek
Fotogalerie

Pětinásobní mistři světa vedou tabulku se čtyřmi body o jeden před druhým Srbskem, které večer nastoupí proti třetímu Švýcarsku. Brazilcům bez ohledu na další výsledky stačí k postupu do osmifinále v závěrečném duelu skupiny se Srbskem neprohrát. Naopak Kostarika utrpěla čtvrtou prohru za sebou a už ztratila naději na účast ve vyřazovacích bojích.

Brazílie výhrou ukončila sérii bez vítězství na MS, která v součtu s nepovedeným závěrem minulého mistrovství světa na domácí půdě před čtyřmi lety trvala tři zápasy. Šlo o nejhorší šňůru "Kanárků" od závěrečných turnajů v letech 1974 až 1978.

Brazílie v prvním poločase navázala na trápení z prvního utkání se Švýcarskem. V úvodu dokonce jako první zahrozili Kostaričané, Borges však z dobré pozice zamířil mimo.

"Kanárci" přidali až v druhé části úvodního dějství. Gól Gabriela Jesúse ve 26. minutě ale správně neplatil kvůli ofsajdu a o minutu později kostarický brankář Navas dobře vyběhl proti Neymarovi, takže ten neměl prostor pro zakončení. Neprosadil se ani Marcelo.

Po přestávce nahradil Williana Costa a Brazilci začali velkým náporem. Gabriel Jesus však ve 49. minutě hlavou trefil jen břevno a vzápětí Coutinhovu střelu srazil obránce na roh.

Pětinásobní šampioni se v koncovce dál trápili. Nejdražšího hráče světa Neymara, který jen těsně před šampionátem stihl doléčit operovanou nohu, vychytal Navas a 20 minut před koncem brazilský kanonýr minul.

Neymar smutně rozhazoval rukama i v 78. minutě. Útočník Paris St. Germain po lehkém zatažení od bránícího Gonzáleze upadl a sudí Kuipers odpískal penaltu, ale po zhlédnutí videa verdikt změnil. Poprvé v historii MS tak nová technologie zrušila původně nařízený pokutový kop.

Kostaričané s nejstarším týmem na šampionátu v Rusku povolili až v nastavení. Po Marcelově centru vyhrál hlavičkový souboj Firmino, Jesus jemně tečoval míč a nabíhající Coutinho zblízka prostřelil Navase. Navázal tak na svůj gól z prvního duelu se Švýcarskem.

Závěr Brazilci s přehledem kontrolovali a v sedmé minutě nastavení přidali pojistku. Costa přiťukl Neymarovi, ten zblízka doklepl míč do sítě a zlomil své trápení v Rusku. Po závěrečném hvizdu se rozplakal.

Mistrovství světa ve fotbale v Rusku - skupina E:
Brazílie - Kostarika 2:0 (0:0)
Branky: 90.+1 Coutinho, 90.+7 Neymar. Rozhodčí: Kuipers - Van Roekel, Zeinstra - Makkelie (video, všichni Niz.). ŽK: Neymar, Coutinho - Acosta. Diváci: 64 468.
Brazílie: Alisson - Fagner, Silva, Miranda, Marcelo - Casemiro, Paulinho (68. Firmino) - Willian (46. Costa), Coutinho, Neymar - Gabriel Jesus (90.+3 Fernandinho). Trenér: Tite.
Kostarika: Navas - Gamboa (75. Calvo), González, Acosta, Duarte, Oviedo - Venegas, Guzmán (83. Tejeda), Borges, Ruiz - Ureňa (54. Bolaňos). Trenér: Ramírez.

Reklama

Související témata: