Hlavní obsah

Srbsko - Švýcarsko 1:2Švýcaři na MS rozhodli o výhře v 90. minutě

MinutaMin. Tým Hráč Akce
5. Mitrovič 1 : 0
52. Xhaka 1 : 1
90. Shaqiri 1 : 2
Záznam online reportáže

Kaliningrad

Fotbalisté Švýcarska na mistrovství světa otočili zápas se Srbskem a vyhráli 2:1. Od páté minuty sice v Kaliningradu prohrávali po gólu Aleksandara Mitroviče, po přestávce ale nejprve vyrovnal Granit Xhaka a po úniku v 90. minutě rozhodl Xherdan Shaqiri.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Autor vítězného gólu Švýcarů Xherdan Shaqiri si vychutnává ovace publika.

Článek
Fotogalerie

Zápas, který měl i politický podtext, protože Srbsko neuznává samostatnost Kosova, z nějž pochází několik hráčů Švýcarska, začali lépe Srbové. Už v páté minutě zahrozil Mitrovič, který nejprve hlavičkoval vedle, ale vzápětí dostal šanci na reparát a po centru Tadiče otevřel skóre.

Ve svižné první půli poté převzali iniciativu Švýcaři a v 10. minutě mohl vyrovnat Dzemaili, který v dobré pozici střílel z voleje mimo. Po půlhodině hry se po rychlé kombinaci dostal za srbskou obranu opět Dzemaili, ale i když byl sám před brankářem, nedokázal v těžké pozici dobře zamířit.

Srbové se od úvodního gólu především bránili a v útoku se připomněli až v závěru prvního poločasu. Nejprve nedokázali po rohovém kopu zakončit Tadič ani Matič a chvíli na to neuspěl znovu Tadič, který pohotově vystřelil po přiklepnutí od Milinkoviče-Saviče.

Krátce po přestávce nejprve hlavičkoval Mitrovič těsně nad, ale z protiútoku Švýcaři vyrovnali. Shaqiriho střelu ještě zblokoval obránce Kolarov, ale k míči se dostal Xhaka, který se prosadil ranou k pravé tyči. Chvíli poté už mohli Švýcaři vést, ale Shaqiriho střela z rohu vápna trefila tyč.

Srbové sice mohli cítit křivdu, když sudí místo penalty za jasné fauly hned dvou obránců na Mitroviče odpískal útočný faul, ale závěr zápasu vůbec nezvládli. V 90. minutě přišli při útočné akci o míč, soupeř rychle rozehrál, Shaqiri šel zcela sám na brankáře Stojkoviče a s přehledem rozhodl.

Švýcaři tak mají v tabulce skupiny E po dvou kolech čtyři body stejně jako Brazílie. Srbové, kteří dnes promarnili šanci zajistit si v předstihu místo v osmifinále, jsou o bod zpět na třetí příčce. Poslední je bez bodu i šance na postup Kostarika, s kterou se na závěr utkají Švýcaři. Srbové si zahrají o postup s Brazílií.

Mistrovství světa ve fotbale - skupina E:
Srbsko - Švýcarsko 1:2 (1:0)
Branky: 5. Mitrovič - 52. Xhaka, 90. Shaqiri. Rozhodčí: Brych - Borsch, Lupp - Zwayer (video, všichni Něm.). ŽK: Milinkovič-Savič, Milivojevič, Matič, Mitrovič - Shaqiri. Diváci: 33 167.
Srbsko: Stojkovič - Ivanovič, Milenkovič, Tošič, Kolarov - Tadič, Matič, Milinkovič-Savič, Milivojevič (82. Radonjič), Kostič (64. Ljajič) - Mitrovič. Trenér: Krstajič.
Švýcarsko: Sommer - Lichtsteiner, Schär, Akanji, Rodriguez - Shaqiri, Behrami, Dzemaili (73. Embolo), Xhaka, Zuber (90.+3 Drmic) - Seferovic (46. Gavranovic). Trenér: Petkovic.

Reklama

Související témata: