Hlavní obsah

Anglie - Belgie 0:1Belgie porazila i Anglii a ovládla skupinu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
51. Januzaj 0 : 1
Záznam online reportáže

Kaliningrad/Praha

Fotbalisté Belgie zvítězili v závěrečném zápase skupiny G mistrovství světa v Rusku nad Anglií 1:0 a postoupili do osmifinále z prvního místa. Výběr Albionu skončil v tabulce druhý. Přímý souboj dvou dosud stoprocentních týmů o vítězství ve skupině rozhodl na začátku druhého poločasu Adnan Januzaj.

Foto: Hassan Ammar, ČTK/AP

Útočník Anglie Jamie Vardy během duelu s Belgií.

Článek
Fotogalerie

Belgie si v pondělí v osmifinále zahraje s druhým mužstvem ze skupiny H Japonskem, Anglie na úvod vyřazovací fáze narazí v úterý na Kolumbii.

Belgie naplno bodovala i ve třetím utkání na turnaji a v základní hrací době vyhrála nad Anglií teprve druhý z celkových 22 zápasů. "Rudí ďáblové" protáhli sérii bez porážky na 22 duelů, naopak Angličané po 12 utkáních poprvé prohráli.

Oba týmy už měly před utkáním jistý postup, takže trenéři ve šlágru šetřili některé opory. Kouč Belgie Martínez udělal v sestavě hned devět změn oproti minulému duelu s Tuniskem a v úvodu nechal na lavičce největší ofenzivní esa Lukakua a Edena Hazarda.

Jeho protějšek Southgate nasadil z předchozí základní sestavy jen tři jména a vynechal s pěti góly nejlepšího střelce turnaje Kanea. Anglie nastoupila se svou druhou nejmladší zahajovací jedenáctou v historii na velkých turnajích po zápase se Švédskem v roce 2002.

Belgičané byli v první půli nebezpečnější. V šesté minutě protáhl gólmana Pickforda z dálky Tielemans, chvíli nato Angličané odvraceli míč z brankové čáry. V 27. minutě podobně zachraňoval Alexander-Arnold a na druhé straně anglický záložník Loftus-Cheek hlavičkoval vedle.

V 51. minutě šli Belgičané do vedení. Januzaj se pěkně zbavil bránícího Rose a povedenou technickou střelou k zadní tyči otevřel skóre. Dal svůj první gól v reprezentačním A-týmu.

V 66. minutě měla Anglie obrovskou šanci na vyrovnání. Vardy poslal do úniku Rashforda, jeho střelu ale tečoval brankář Courtois na roh. Vyrovnat nedokázal ani chvíli před koncem Welbeck, jehož ránu odvrátil Fellaini. Na druhé straně vychytal střídajícího Mertense Pickford.

Mistrovství světa ve fotbale - skupina G:
Anglie - Belgie 0:1 (0:0)
Branka: 51. Januzaj. Rozhodčí: Skomina - Praprotnik, Vukan (všichni Slovin.) - Dias (video, Portug.). ŽK: Tielemans, Dendoncker (oba Belg.). Diváci: 33 973.
Anglie: Pickford - Jones, Stones (46. Maguire), Cahill - Alexander-Arnold (79. Welbeck), Loftus-Cheek, Dier, Delph, Rose - Rashford, Vardy. Trenér: Southgate.
Belgie: Courtois - Dendoncker, Boyata, Vermaelen (74. Kompany) - Chadli, Fellaini, Dembélé, T. Hazard - Januzaj (86. Mertens), Batshuayi, Tielemans. Trenér: Martínez.

Reklama

Související témata: