Hlavní obsah

Brazílie - Mexiko 2:0Brazílie posedmé za sebou postoupila do čtvrtfinále MS

MinutaMin. Tým Hráč Akce
51. Neymar 1 : 0
89. Firmino 2 : 0
Záznam online reportáže

Fotbalisté Brazílie posedmé za sebou postoupili do čtvrtfinále mistrovství světa, Mexiko porazili zásluhou Neymara a střídajícího Roberta Firmina 2:0. S mexickou reprezentací tak ani v jednom z pěti duelů na šampionátech neprohráli a ani neinkasovali. Ve čtvrtfinále se Brazilci utkají s vítězem dnešního večerního duelu Belgie - Japonsko.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Neymar oslavuje branku do sítě Mexika.

Článek

Mexiko na posledních sedmi MS vždy skončilo v osmifinále. Jeho kapitán Rafael Márquez se stal prvním hráčem v historii, který zasáhl na pěti MS do vyřazovací fáze. Nastoupil uprostřed záložní trojice a odehrál první poločas. Vykartovaného Morena nahradil na stoperu Ayala.

Brazilský kouč Tite udělal jedinou změnu v sestavě oproti závěrečnému duelu v základní skupině se Srbskem (2:0). Zraněného Marcela podle očekávání na levé straně obrany nahradil Filipe Luís.

První dějství by se dalo rozdělit na dvě odlišné poloviny. V té první bylo aktivnější Mexiko, pokusy Lozana či Herrery však byly zblokované a svěřenci trenéra Osoria z tlaku nevytěžili ani střelu na branku. Od 25. minuty se osmělila Brazílie a Mexičany držel zejména gólman Ochoa. Poradil si po Neymarově průniku i při pokusu Gabriela Jesuse.

V druhém poločase musel vlasatý gólman ihned zasáhnout proti Coutinhově ráně, na druhé straně mířil Gallardo nad. V 51. minutě už ale téměř 42 tisíc diváků v Samaře vidělo úvodní branku.

Neymar patičkou přihrál Willianovi, ten se s míčem prosmýkl do vápna a poslal jej před branku zpět brazilské hvězdě, která zakončila do odkryté branky. Brazílie se 227. gólem stala nejproduktivnějším týmem historie MS, dosud se o prvenství dělila s Německem.

Ochoa následně ještě několikrát podržel Brazílii proti Paulinhovi či Willianovi, Neymarova tečovaná střela šla těsně vedle. V 61. minutě poslal Vela první střelu na brazilskou branku a Alisson se musel natáhnout. Guardadův pokus dvacet minut před koncem byl zblokovaný.

V 89. minutě "Kanárci" definitivně rozhodli o postupu. Po chybě Mexičanů v rozehrávce dostal od Fernandinha dobrý pas Neymar, míč posunul před bránu a přestože jej Ochoa nohou tečoval, Firmino po chvíli na hřišti bez problémů zakončil.

Brazílie dosud odehrála 25 zápasů pod koučem Titem, 20 z nich vyhrála, čtyřikrát remizovala a jen jednou podlehla. V 19 navíc neinkasovala a ve zbylých šesti vždy jen jednu branku.

Mistrovství světa ve fotbale v Rusku - osmifinále:
Brazílie - Mexiko 2:0 (0:0)
Branky: 51. Neymar, 89. Firmino. Rozhodčí: Rocchi - Di Liberatore, Tonolini - Irrati (video, všichni It.). ŽK: Filipe Luís, Casemiro - Álvarez, Herrera, Salcedo, Guardado. Diváci: 41.970.
Brazílie: Alisson - Fagner, Thiago Silva, Miranda, Filipe Luís - Paulinho (80. Fernandinho), Casemiro - Willian (90.+1 Marquinhos), Coutinho (86. Firmino), Neymar - Gabriel Jesus. Trenér: Tite.
Mexiko: Ochoa - Álvarez (55. J. dos Santos), Ayala, Salcedo, Gallardo - Herrera, Márquez (46. Layún) Guardado - Vela, Hernández (60. Jiménez), Lozano. Trenér: Osorio.

Reklama

Související témata: