Hlavní obsah

Bank trénoval s Millerem si troufá i na strmé sjezdy

Michal OsobaPrávo

Stehno mu "zdobí" obrovská modřina jako následek pádu v rychlosti 110 km/h. Přesto se lyžař Ondřej Bank letos chystá zkoušet štěstí i při sjezdech. "Technicky na to mám, pár si jich chci vyzkoušet," věří si šestý muž olympijské kombinace z Turína.

Foto: PRÁVO/Karel Felt

Ondřej Bank

Článek

Jenže trénovat sjezd v tuzemsku je nemožné, proto u nás vyrůstají především slalomáři. Bank se také k tréninku nejrychlejší disciplíny před sezónou vůbec nedostal. "Nebyly k tomu podmínky. Dva dny jsem akorát trénoval super G, jeho technika je obdobná," líčí čerstvě šestadvacetiletý sjezdař.

Poprvé až v Kanadě

První možnost k přípravě na klasické sjezdařské trati tak paradoxně dostane až v dějišti úvodního dílu Světového poháru, kanadském Lake Louise, kde se pojede během posledního listopadového víkendu. "Ale já nikdy neměl problém rychle se přizpůsobit," tvrdí. Prvním úkolem bude vybrat správné lyže. "Máme servismana speciálně pro sjezdové lyže," pochvaluje si Bank péči firmy Elan.

Část přípravy strávil i s americkým týmem. "Jak Američany moc nemám rád, tak oni nám vycházeli vstříc. Bylo vidět, jak oceňují, že i v našich podmínkách umíme dělat dobré výsledky," libuje si.

Na tratích se tak potkával i se čtyřnásobným mistrem světa Bode Millerem. "Je v pohodě," pochvaloval si přístup hvězdného lyžaře. Jak dopadla jejich vzájemná konfrontace? "Moc mi neujížděl. Ale on třeba přitáhl nahoru osm párů lyží, jeho servisman další čtyři a testovali je. Na některých byl rychlejší, jindy jsem s ním držel krok," popisuje.

Bank v sobě sjezdové předpoklady objevuje už déle, i když je uplatňoval zatím spíš ve spojení se slalomem, v minulé sezóně bodoval ve všech třech superkombinacích. "Sjezd mě baví," přiznává lyžař liberecké Dukly. "Na olympiádě jsem měl patnáctý nejlepší mezičas ze všech," připomíná slibně rozjetý závod, který nakonec nedokončil. "A sjezd zase tolik závodníků nejezdí," připomíná.

Nejhorší je Val Gardena

Málokterý lyžař má totiž odvahu postavit se na start obávaných sjezdů v Kitzbühelu nebo Wengenu. "Mně přijde nejhorší Val Gardena," tvrdí Bank. Jednou si již start v italském středisku rozmyslel. "Po prohlídce trati jsem to zabalil. Ale bylo to spíš proto, že mi nebylo dobře a neměl jsem jistotu, že bych tu náročnou trať vydržel celou," vysvětluje.

Respekt ke sjezdovce podle něj musí mít každý závodník. "Dřív jsem to možná tak nevnímal, ale teď první trénink určitě nejezdím na krev. Dávám si pozor," přiznává sjezdař, připravující se pod vedením svého bratra Tomáše.

Ani při zvýšené obezřetnosti se Bank nevyhne pádům. "Ale ty Trejbičovy jsou horší," s úsměvem připomíná děsivou nehodu svého kolegy Filipa Trejbala z Turína. Bank má nejhorší vzpomínky na pád při juniorském mistrovství světa. "Chytil jsem na jedné brance špicara, jak jsem se do ní snažil vejít a nestihl jsem to," líčí karambol s dobrým koncem.

Reklama