Hlavní obsah

Uruguay - Francie 0:2Francie bude hrát o medaile, rozhodli Varane a Muslera

MinutaMin. Tým Hráč Akce
40. Varane 0 : 1
61. Griezmann 0 : 2
Záznam online reportáže

Nižnij Novgorod

Fotbalisté Francie postoupili na mistrovství světa v Rusku mezi poslední čtyři týmy. Ve čtvrtfinále bez potíží vyřadili Uruguay 2:0. Vítězný gól zařídil v prvním poločase hlavou Varane, pojistku přidal po přestávce Griezmann po hrubé chybě brankáře Muslery. Soupeřem Francouzů v úterním semifinále bude vítěz večerního šlágru Brazílie - Belgie.

Foto: Natacha Pisarenko, ČTK/AP

Francouz Antoine Griezmann (vzadu) se raduje z gólu proti Uruguayi s Kylianem Mbappém.

Článek

Uruguay nastoupila bez Edinsona Cavaniho, který dvěma góly vystřílel postup přes Portugalsko, ale poraněný lýtkový sval ho do hry nepustil. V základní sestavě ho nahradil Stuani. I Francouzi byli nuceni udělat jednu změnu. Na místě vykartovaného Matuidiho nastoupil Tolisso.

První zajímavá situace přišla již ve 4. minutě, kdy po chybě Varana mohl zakončit Stuani, ale k míči se nedostal. O chvíli později už se útočník Girony k zakončení propracoval, leč branku netrefil. V samém závěru úvodní čtvrthodiny Giroud sklepl balón pro zcela osamoceného Mbappého, ale ten se špatně zorientoval a Muslera zasahovat nemusel. Ve 30. minutě Pavardův střílený centr proletěl napříč celým pokutovým územím, nikdo z Francouzů však zakončit nedokázal. V 38. minutě po faulu Bentancura dostala Francie příležitost rozehrávat standartní situaci. Její exekuce se ujal Griezmann, který přesným centrem našel Varana, jehož náběh Uruguayci nezachytili a Francie vedla. Ještě do poločasu mohlo být srovnáno, ale Cáceresovu hlavičku perfektním zákrokem zneškodnil Lloris a z následné dorážky Godín přestřelil.

Kdo očekával drtivý nástup La Celeste do druhého poločasu, musel být zklamán. Francouzi byli nadále aktivnější a navíc jim obrovskou hrubkou pomohl gólman Muslera. Griezmann vyslal propagační střelu z 20 metrů na střed brány, která uruguayské jedničce nepochopitelně propadla až do sítě. Tento moment z 61. minuty Uruguay definitivně zlomil. Pojistku postupu Les Bleus mohl přidat v 73. minutě Tolisso, ale z dobré pozice na hranici velkého vápna přestřelil. Ve zbytku utkání pak Francie zkušeně hlídala postup. Jihoameričané se nedokázali vyrovnat s absencí Cavaniho a za celé druhé dějství si nevytvořili žádnou gólovou příležitost.

Šampioni z let 1930 a 1950 tak v Rusku končí, naopak francouzští fanoušci mohou i dál snít o zopakování zlatého šampionátu z roku 1998.

Mistrovství světa ve fotbale - čtvrtfinále:
Uruguay - Francie 0:2 (0:1)
Branky: 40. Varane, 61. Griezmann. Rozhodčí: Pitana - Maidana, Belatti (všichni Arg.) - Irrati (video, It.). ŽK: Bentancur, Rodríguez - Hernández, Mbappé. Diváci: 43 319.
Uruguay: Muslera - Cáceres, Giménez, Godín, Laxalt - Nández (73. Urretaviscaya), Torreira, Vecino - Bentancur (59. Rodríguez) - Suárez, Stuani (59. Gómez). Trenér: Tabárez
Francie: Lloris - Pavard, Varane, Umtiti, Hernández - Pogba, Kanté - Mbappé (88. Dembélé), Griezmann (90.+3 Fekir), Tolisso (80. N'Zonzi) - Giroud. Trenér: Deschamps

Reklama

Související témata: