Hlavní obsah

Belgie - Anglie 2:0Rudí ďáblové slaví první cenný kov z MS! Čekání Albionu ani po 52 letech nekončí

MinutaMin. Tým Hráč Akce
4. Meunier 1 : 0
82. Hazard 2 : 0
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Fotbalisté Belgie porazili na mistrovství světa v Rusku v souboji o bronz Anglii 2:0. O historicky první medaili pro Rudé ďábly rozhodl trefou ze čtvrté minuty Meunier, ve druhém poločase přidal pojistku Eden Hazard. Anglie skončila stejně jako v roce 1990 čtvrtá. Ve finále se zítra od 17 hodin utkají Francie s Chorvatskem.

Foto: Natacha Pisarenko, ČTK/AP

Belgičtí fotbalisté s bronzovými medailemi na krku.

Článek
Fotogalerie

Ani jeden ze soupeřů nenastoupil ve stejné sestavě jako v semifinále. Belgický kouč Martínez provedl v sestavě dvě změny. Po karetním trestu se vrátil Meunier, který společně s Tielemansem nahradil Dembélého s Fellainim.

Angličané udělali změn rovnou pět. V základní jedenáctce se objevil obránce Jones a čtyři středopolaři: Delph, Dier, Rose a Loftus-Cheek. Trenér Southgate tak zareagoval na neúspěšné semifinále, kde chorvatská záložní řada tu anglickou jednoznačně přehrála.

Skóre se měnilo již ve čtvrté minutě. Courtois rychle rozehrál, Lukaku posunul míč na levé křídlo k Chadlimu, jehož přízemní centr uklidil do sítě Meunier. Ve dvanácté minutě už to mohlo být 2:0, ale De Bruyne v nadějné pozici Pickforda nepřekonal.

Po čtvrthodině hry se osmělili i Angličané. Trippier poslal kvalitní centr do vápna, jenže Loftus-Cheek hlavičkoval přímo do středu brány. Velkou možností ke srovnání stavu pohrdl Kane. Nejlepší střelec šampionátu dostal od Sterlinga nabito na hranici šestnáctky, jenže bránu vůbec netrefil. V 35. minutě rozehrál De Bruyne roh, nacvičený signál sice nezužitkoval Tielemans, jemuž střela z první vůbec nesedla, míč se však šťastně odrazil k Alderweireldovi a fanouškům Albionu při jeho ráně pořádně zatrnulo.

Kouč Southgate o přestávce přichystal hned dvě změny, na hřiště poslal duo z Manchesteru United Lingarda s Rashfordem. Anglie ovšem dál pokračovala ve stereotypní ofenzívě, do první příležitosti druhého poločasu se tak dostali Belgičané. De Bruyne vymyslel geniální kolmici na Lukaka, ten ale balón špatně zpracoval.

Anglie se do šance probila až v 70. minutě. Dier si narazil s Rashfordem a dloubáčkem překonal Courtoise, na brankové čáře ale balón odkopnul Alderweireld. Dier byl nejaktivnějším z Angličanů, jenže jeho ani Maguirova hlavička vyrovnání nepřinesla. Anglie měla optickou převahu, ale do vyložených šancí se nedostávala.

Belgie čekala na příležitost z rychlého protiútoku a jedna taková přišla v 80. minutě. K zakončení se dostal Meunier, ale svůj druhý gól nepřidal. O dvě minuty později opět čaroval De Bruyne a Hazard na rozdíl od Lukaka pobídku využil - 2:0. Anglie ve zbytku duelu nenašla dost sil a Belgie zcela zaslouženě ovládla i druhé vzájemné střetnutí na šampionátu.

Vylepšila tak historické maximum, kterým byla doposud čtvrtá příčka z mistrovství světa v Mexiku v roce 1986. Kolébka fotbalu končí opět bez medaile. Tu jedinou získala na domácím zlatém šampionátu před 52 lety.

Mistrovství světa ve fotbale v Rusku - o 3. místo:
Belgie - Anglie 2:0 (1:0)
Branky: 4. Meunier, 82. E. Hazard. Rozhodčí: Faghaní - Sochandán, Mansúrí (všichni Írán) - Geiger (video, USA). ŽK: Witsel - Stones, Maguire. Diváci: 64 406.
Belgie: Courtois - Alderweireld, Kompany, Vertonghen - Meunier, Tielemans (78. Dembélé), Witsel, Chadli (39. Vermaelen) - De Bruyne, Lukaku (60. Mertens), E. Hazard. Trenér: Martínez.
Anglie: Pickford - Jones, Stones, Maguire - Trippier, Loftus-Cheek (84. Alli), Dier, Delph, Rose (46. Lingard) - Sterling (46. Rashford), Kane. Trenér: Southgate.

Reklama

Související témata: