Hlavní obsah

Valenta: Poslední sezóna? Možné to je

PRAHA

Před pokusem obhájit v Turíně olympijské zlato prohlásil akrobatický skokan Aleš Valenta, že na další hry do Vancouveru už určitě nepojede. Před novou sezónou lyžař připouští, že letos se do kolotoče Světového poháru možná vrhá naposledy.

Foto: Event Concept

Aleš Valenta

Článek

Definitivně jasno ale Valenta ještě nemá. "To budu mít během sezóny nebo těsně po ní. Rozhodovat se bude především podle momentálních pocitů," upřesňuje třiatřicetiletý lyžař. Přitom sám přiznává, že lyžování si v poslední době užíval více, než dříve. Důvod byl zřejmý, po zraněních zad a kolene se konečně cítí zdravotně fit. "V létě jsem si trénink do vody vyloženě užíval, bavilo mě to," liboval si.

Proč tedy končit? "Už jsem v tom kolotoči závodů hodně dlouho, hlavně to cestování a záležitosti kolem samotného závodění jsou hodně náročné," přiznává hlavní důvod, který ho tlačí k ukončení kariéry. Cestování si totiž během sezóny užije bohatě. Světový pohár startuje v Číně, pak se přesouvá do Ameriky, odtud putují akrobaté po mistrovství světa v Itálii začátkem února do Špindlerova Mlýna a pak zpátky do Kanady...

Valenta se na závěr své kariéry dočká i novinky v hodnocení závodů. V některých totiž budou akrobati soupeřit K. O. systémem podobně jako skokané při Turné čtyř můstků. V osmičlenném finále mají proti sobě skákat čtyři dvojice závodníků, postupující čtyřka se znovu utká ve dvojicích a závod zakončí přímé souboje o první a třetí místo.

Rozhodne i počasí

Organizátoři si tak budou moci vybrat ze tří modelů. Buď budou sčítat kvalifikační a finálový skok nebo se budou počítat jen finálové dva skoky, třetí variantou je zmiňovaný K. O. systém. "Rozhodovat se budou až na místě i podle počasí," vysvětluje Valenta.

Nový systém má kromě divácké atraktivity i další výhody. "Je to ulehčení pro rozhodčí. Když skákalo třináct závodníků, málokdo si na konci pamatoval, co předvedl ten první, takhle budou porovnávat vlastně jen dva skokany," líčí Valenta. On sám novinkou úplně nadšený není. "Já mám radši, když se můžu soustředit na své dva skoky a ne na soupeře," přiznává s tím, že v závodech přibude taktizování.

Valenta si přes léto úspěšně vyzkoušel i novou kombinaci trojného skoku s pěti vruty v pořadí 2-1-2. "Myslel jsem, že je to nejsložitější varianta, ale nebylo to tak těžké. Ale na sněhu ji skákat nebudu," říká. S pěti vruty bude vůbec šetřit. "Uvidím podle průběhu sezóny, ale je lepší je neskákat, když člověk nemá jistotu. Vloni ve Špindlu se mi to nevyplatilo," připomíná své zranění kolene z předolympijských závodů.

Reklama