Hlavní obsah

Spor Sudové a akrobatického úseku půjde asi k soudu

V případu Nikola Sudová versus úsek akrobatického lyžování s největší pravděpodobností dojde na soud. Manažer šesté boulařky z olympijských her v Turíně Marek Rejman počká do konce tohoto týdne, zda-li se spor o finance nepodaří nějakým zázrakem vyřešit a pak předá celý problém právníkům.

Foto: čtk/AP

Akrobatická lyžařka Nikola Sudová (uprostřed).

Článek

Poslední šancí bude čtvrteční schůzka předsedy úseku Marka Nováka s šéfem Svazu lyžařů České republiky (SLČR) Lukášem Sobotkou, který pomohl urovnat spor v nedávném podobném případu skokana na lyžích Jakuba Jandy. I ten se během letošní letní sezony přel s úsekem skoku o peníze.

"Počkám do konce týdne a dám to k soudu," řekl Rejman ČTK. S Novákem se sešel v úterý, ale debata podle něj nevedla k žádnému řešení. Předseda úseku se měl se Sobotkou sejít ještě týž den, ale k jednání nakonec nedošlo.

Světový pohár začne 14. prosince v Tignes a podle Rejmana start Sudové ohrožen není. Boulařka však měla v těchto dnech trénovat na ledovci, vinou finančních potíží však zůstala doma a čeká, až napadne sníh v Krkonoších.

Svaz nehodlá platit ani trenéra

Sudová si stěžuje, že jí úsek dluží 230.000 korun za účast na jarních Světových pohárech. Funkcionáři se ohrazují formulací v její tehdejší smlouvě, že finanční plnění "závisí na finančních možnostech úseku". Svaz nehodlá platit na závodech SP ani kouče Radka Herota, který podle pravidel FIS musí závodnici doprovázet.

"My ty peníze prostě nemáme," řekl ČTK Novák. Ani sám nevěří, že by plánovaná schůzka se Sobotkou mohla přinést řešení. "Řešení musí vzejít ze strany Nikoly Sudové a jejího manažera," uvedl. Neznamená to podle něj ale, že se má jedna z nejlepších boulařek světa peněz vzdát. "Ne, můžou se soudit. Nejsem z toho nadšený, ale asi není jiná cesta. Uvidíme, jak to dopadne," prohlásil Novák.

Rejman ujistil, že ve svých nárocích rozhodně necouvne. "Nikola přece nemůže jezdit na Světové poháry za svoje peníze," uvedl. "Chceme, aby se zprůhlednilo celé financování úseku. Rozděluje totiž peníze i z Českého olympijského výboru a tváří se, jakoby to byly jejich finance," podotkl Rejman.

Valenta: Úsek neumí sehnat peníze

Podobné problémy měla v minulosti několikrát i běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová, spory s akrobatickým úsekem přiznali také akrobatický skokan Aleš Valenta i skikrosař Tomáš Kraus. Všichni včetně Sudové mají na nadcházející sezonu podepsané nové reprezentační smlouvy, i když s ústupky.

"Chápu, že peníze nejsou, ale vedení úseku prostě neumí sehnat finance odjinud než ze státních dotací," podotkl Valenta. I on má problém s koučem Pavel Landou, jehož musí platit ze svých peněz. Smlouvu hned nepodepsal, neboť úsek mu navrhl, že mu zaplatí celý SP, ale požadoval všechny reklamní plochy. "A chleba k jídlu bych si pak koupil za co?" odmítl akrobat, bývalý olympijský vítěz.

I mistr světa Kraus na vedení úseku tlačil, než smlouvu podepsal. "Musíme se s tím poprat. Rozumíme argumentům, že nejsou peníze, ale svaz asi nefunguje tak, jak by měl," přemítal Kraus. Podle něj se vedení často mění, občas nicméně mají lidé i dobré nápady. "Ale když mají sehnat peníze od sponzorů, tak je konec," dodal Kraus.

Reklama