Hlavní obsah

Hamr si v Klotenu zvyká na život bez ženy

PRAHA

Po dlouhém angažmá ve Färjestadu, kde na jaře získal i švédský titul, si hokejista Radek Hamr zvyká na nové působiště ve švýcarském Klotenu. "Líbí se mi tam - ať už hezkou přírodou, čistotou či smyslem lidí pro pořádek je to hodně podobné Švédsku. Znovu jsem našel parádní zázemí, bydlím jen pět minut pěšky od haly," vypráví 32letý obránce.

Foto: 1578666

Český obránce Radek Hamr v souboji s Rusem Tkačenkem

Článek

Novinkou je pro něj ale život bez manželky, která zůstala pracovat ve Švédsku. "Vždy na jeden týden v měsíci přijede za mnou a už jsme spolu podnikli i několik zajímavých výletů, buď na večeři do Curychu, na jehož předměstí Kloten leží, nebo jsme vyrazili i do Alp, kam to máme 40 minut jízdy autem. Zatím jsme zvolili takové soužití na dálku, ale kdybych se v lednu rozhodl využít opci a prodloužil smlouvu, zřejmě by se partnerka přestěhovala," líčí Hamr, jenž se přes osamění ani moc nemusel učit vařit, protože na jídlo chodí se spoluhráči.

Často hraje i golf, ale občas má sám doma dlouhé večery. "Se ženou dost času protelefonujeme, pořídil jsem si taky satelit a chytám české televizní stanice. Smršť seriálů mě nezaujala, spíš sleduji zprávy a sportovní přenosy," přiznává hokejista, který si pochvaluje perfektní partu, kterou našel v kabině Klotenu, figurujícím aktuálně na 4. příčce tabulky. "Sice jsem v klubu jediný Čech, ale dost si rozumím třeba s finským útočníkem Rintanenem. Hrajeme ve společné formaci a cestu k sobě najdeme i mimo led," tvrdí Hamr a pochvaluje si i spolupráci v obranné dvojici se Švýcarem von Güntenem

Hodně prostoru

Český reprezentant je nejproduktivnějším obráncem ligové soutěže. "Na ledě mám hodně prostoru, hraji všechny přesilovky a nejsem ani tolik svázán defenzívní taktikou, takže si mohu občas sjet až před branku soupeře. Hokej ve švýcarské lize je ale přece jen trochu jiný než ve Švédsku, není tam tolik propracovaná obrana a spíš se hraje nahoru, dolů," vypráví Hamr, nadšený atmosférou na stadiónech. "Diváci všude vytváří perfektní atmosféru a dokáží celý zápas skandovat a zpívat."

Musel si ale zvyknout na rytmus jen dvou zápasů v týdnu. "Hracími dny švýcarské ligy jsou pouze pátek a neděle, takže je víc volna, než jsme měli ve Švédsku, kde se hraje třikrát týdně. Mně ale vyhovuje větší zápřah, takže si přidávám sám tréninky na ledě či na suchu. Kloten sice nepatří k favoritům soutěže, ale úvod sezóny se povedl a cíl v podobě postupu do play-off by mohl být reálný," uvažuje Hamr, jenž nechyběl na žádné reprezentační akci letošní sezóny. Na Karjale však skončil předčasně s bolestivě nastřeleným zápěstím z duelu s Finy "Zkusil jsem rozbruslení před zápasem s Ruskem, ale nešlo to." Vyhlídky na mistrovství světa v Moskvě si zatím nedělá. "Je to ještě daleko, určitě bude záležet na tom, kdo bude volný z NHL, ale přání zahrát si jednou na šampionátu zůstává," tvrdí Hamr, jenž před dvěma lety prožil celé MS v Praze s národním mužstvem, jenže přes slib kouče Lenera nakonec nebyl zapsán na soupisku. "I tak to byla cenná zkušenost a vážím si, že jsem mohl být u toho."

Reklama

Související témata: