Hlavní obsah

Olomouc - Kajrat 2:0Vítězný návrat! Olomouc si vytvořila slibnou pozici pro odvetu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
21. Sladký 1 : 0
50. Pilař 2 : 0
Záznam online reportáže

Olomouc
Aktualizováno

Návrat na pohárovou scénu dopadl pro olomoucké fotbalisty báječně. Parta Václava Jílka zlomila v úvodní bitvě třetího předkola Evropské ligy houževnatý Kajrat Almaty 2:0 a do odvety na horké kazašské půdě vyrazí s hodně slibnými vyhlídkami na postup.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Olomoucká radost! První gól dal Martin Sladký (třetí zleva).

Článek
Fotogalerie

Devět let se Sigma neobjevila na mezinárodní scéně a natěšení na Andrově stadiónu bylo značné. Fanoušci už před rozcvičkou i při samotném nástupu k zápasu domácím borcům bouřlivě aplaudovali a ti se jim v tropické výhni odvděčili kvalitním výkonem. Byli aktivní, napadali, jenže finální fáze jim v úvodu často drhla.

Kajrat vsadil na taktiku, která slavila úspěch proti Alkmaaru. Pozorně bránil a podnikal rychlé protiútoky, které dělaly českému týmu problémy. Aršavin vybídl ke skórování Eseolu, který ale o kousek minul bránu. O chvíli později zase nasměroval levačkou míč do boční sítě technický Islamchan, jenž se kličkou zbavil Sladkého. Právě olomoucký obránce se však vzápětí stal opěvovaným hrdinou. Ve 21. minutě se dostal k odraženému balónu a levačkou zpoza vápna ho parádně zakroutil do šibenice.

Další klíčový moment střetnutí pak nastal o čtvrt hodinu později. Rychlonohý Pilař obdržel před šestnáctkou míč mezi obránce a v souboji jeden na jednoho unikl Sujumbajevovi, jenž ho těsně před pokutovým územím poslal nedovoleně k zemi. Protože byl posledním bránícím hráčem, rozhodčí mu ukázal červenou kartu a Hanákům se naskytla dlouhá přesilovka. Z následného přímého kopu sice Plšek přestřelil břevno, domácí se ale za podpory nadšených diváků s chutí hnali za druhým gólem.

Ten přišel krátce po změně stran. Míč po centru z pravé strany si v pokutovém území zpracoval Pilař a dělovkou k tyči rozvlnil síť. Borci v modrých dresech se definitivně uklidnili a prahli dorazit Almaty třetím zásahem. Nejblíže mu byl Houska, jeho krásnou ránu ale vyrazil Plotnikov. Komplikace pro Sigmu přišla v 68. minutě, kdy po druhé žluté kartě předčasně putoval do sprch kapitán Vepřek a Kajrat vycítil šanci na gól, kterým by výrazně posílil šance do odvety. Felipe však orazítkoval z trestného kopu jen tyč. Jeho další pokusy pak buď zneškodnil Buchta, nebo skončily těsně vedle brány.

Po třetí trefě naopak toužila Sigma, jenže slibné brejky nedotáhla do úspěšného konce.

Úvodní utkání 3. předkola fotbalové Evropské ligy:
Sigma Olomouc - Kajrat Almaty 2:0 (1:0)
Branky: 21. Sladký, 50. Pilař. Rozhodčí: Irrati - Preti, Liberti (všichni It.). ŽK: Vepřek, Kalvach - Eseola. ČK: 68. Vepřek - 37. Sujumbajev. Diváci: 6118.
Olomouc: Buchta - Sladký, Štěrba, Jemelka, Vepřek - Kalvach, Houska - Pilař (64. Hála), Plšek (85. Yunis), Falta - Nešpor (75. Zahradníček). Trenér: Jílek.
Almaty: Plotnikov - Lunin, Bateau, Politevič, Sujumbajev - Isael, Elek, Juan Felipe, Aršavin (53. Kuat) - Eseola (57. Eppel), Islamchan (79. Iličevič). Trenér: Ferrer.
Další výsledky předkola

Reklama

Související témata: