Hlavní obsah

Real Madrid - Atlético Madrid 2:4 PPAtlético zničilo během šesti minut prodloužení městského rivala a slaví Superpohár UEFA

MinutaMin. Tým Hráč Akce
1. Costa 0 : 1
27. Benzema 1 : 1
63. Ramos (penalta) 2 : 1
79. Costa 2 : 2
98. Saúl 2 : 3
104. Koke 2 : 4
Záznam online reportáže

Tallinn
Aktualizováno

Atlético Madrid vyhrálo potřetí v klubové historii Superpohár UEFA (2010, 2012, 2018). Ve středu večer v Tallinnu dvěma góly během šesti minut v prodloužení srazilo do kolen městského rivala Real 4:2 a vstoupilo do nové sezóny ziskem první trofeje. Po šesti letech se z výhry radoval vítěz Evropské ligy na úkor šampióna Ligy mistrů. V roce 2012 to bylo právě Atlético, které tehdy v Monaku 4:1 porazilo Chelsea.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Fotbalisté Atlética Madrid slaví zisk Superpoháru UEFA.

Článek
Fotogalerie

Zatímco kouč Realu Lopetegui nechal Modriče na lavičce, na kterou se mu nevešel ani nový gólman Courtois, Atlético nastoupilo v nejsilnějším složení, tedy i s mistry světa Griezmannem, Hernándezem a Lemarem. Kouč Atlétika Simeone zápas sledoval pouze z tribuny, i pro tento zápas platí čtyřzápasový trest UEFA, který dostal za nesportovní chování v duelu s Arsenalem, ještě mu zbývá jedno utkání, tedy to první ve skupině Ligy mistrů. Finále Superpoháru UEFA poprvé hrála dvě mužstva z jednoho města, i když si k derby odskočila z Madridu do estonského Tallinnu.

Běžela první minuta, když Godín poslal z vlastní poloviny dlouhý pas na Diega Costu, ten si míč hlavou posunul kolem Ramose, z mistra světa Varanea udělal statistu a z těžkého úhlu napálil míč pod břevno nad brankářem Navasem, který šel do pokleku. Real tlačil, ale šanci měl jedinou, když Marcelovu přihrávku sklepl patou Asensio, ale Oblak míč vyrazil před dobíhajícím Benzemou.

Chvíle francouzského útočníka přišla po necelé půlhodině, kdy centr Balea zblízka hlavičkoval podél Oblaka, který špatně vyběhl. Vzápětí zahodil tutovku Asensio. Real měl dál míč častěji na kopačkách. Atlético čekalo na brejky, ale k žádné nebezpečné akci se už v první půli nedostalo.

Realu se podařil obrat, ale vítězný nebyl

Po změně stran začalo aktivněji Atlético, ale žádnou šanci si vytvořilo. Z trávníku odešel neviditelný Griezmann, na druhé straně nevýrazného Asensia vystřídal za velkého potlesku Modrič. Naopak Real z první vážnější akce vytěžil rohový kop. Ten rozehrál Kroos, Juanfran v souboji zahrál rukou a sudí nařídil pokutový kop, který Ramos po zemi k tyči proměnil. Vzápětí ho v souboji kopl do hlavy Diego Costa. Real převzal iniciativu a po dalším rohovém kopu pálil do obránců Varane. Odražený míč si nachystal ke střele za hranicí šestnáctky Modrič, ale netrefil branku.

Už to vypadlo, že Real si vedení pohlídá, ale Atlético svůj tlak zúročilo ve vyrovnávací branku. Marcelo ve snaze udržet míč na hrací ploše ho vrátil od autové čáry k Juanfranovi, ten ho protlačil před branku na Diega Costu, který zblízka málem protrhl síť. V samém závěru se do slibné pozice dostal Diego Costa, ale Varane mu míč včas ukopl. Rozhodnout mohl v posledních sekundách mohl po Baleově přihrávce nešťastník Marcelo, ale při pokusu o nůžky si sám málem ublížil.

Přehled vítězů fotbalového Superpoháru UEFA za posledních 10 let:
2009 - FC Barcelona
2010 - Atlético Madrid
2011 - FC Barcelona
2012 - Atlético Madrid
2013 - Bayern Mnichov
2014 - Real Madrid
2015 - FC Barcelona
2016 - Real Madrid
2017 - Real Madrid
2018 - Atlético Madrid

Zápas tak došel do prodloužení a v něm Real soupeře zatlačil k jeho šestnáctce. Veškeré pokusy, dostat se centry před Oblaka však končily na zdi jménem Godín. A když to zkusil volejem Carvajal přímo na branku, trefil jen připravenou náruč gólmana. Udeřilo na druhé straně, když Thomas po akci Diega Costy obelstil Ramose i Varanea, zpětnou přihrávkou našel Saúla, který nádherně napálil míč levačkou pod břevno.

Uběhlo šest minut, a Diego Costa znovu rozebral obranu Realu, přihrál volnému Vitolovi, který našel na hranici šestnáctky Kokeho, jehož rána pozemi definitivně pečetila výhru Atlétika. Real i přes velkou snahu už výsledek nestihl ani zkorigovat, i když se o to nebezpečnou střelou pokusil Modrič. Na druhé straně si Vitolo pohrál s trojicí obránců, ale k zakončení se nedostal. Atlético, pověstné velmi kvalitní defenzívou, si vítězství už pohlídalo.

Utkání o fotbalový Superpohár UEFA v Tallinnu:
Real Madrid - Atlético Madrid 2:4 po prodl. (2:2, 1:1)
Branky: 27. Benzema, 62. Ramos z pen. - 1. a 79. Diego Costa, 98. Saúl, 104. Koke. Rozhodčí: Marciniak - Sokolnicki, Listkiewicz (všichni Pol.). ŽK: Asensio, Marcelo, Ceballos, Modrič, Ramos - Diego Costa, Correa. Diváci: 13 400.
Real: Navas - Carvajal, Varane, Ramos, Marcelo - Kroos (103. Mayoral), Casemiro (76. Ceballos), Isco (83. Vázquez) - Bale, Benzema, Asensio (57. Modrič). Trenér: Lopetegui.
Atlético: Oblak - Juanfran, Savič, Godín, Hernandez - Koke, Saúl, Rodri (71. Vitolo), Lemar (90. Thomas) - Griezmann (57. Correa), Diego Costa (108. Giménez). Trenér: Burgos.

Reklama

Související témata: